Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

visoki predstavnik

Schmidt: Sankcije su logična posljedica destruktivnog i opasnog stava

Konferencija za medije Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta
08.12.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Izjava visokog predstavnika Christiana Schmidta nakon novi američkih sankcija

Odluka Sjedinjenih Američkih Država da imenuje Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Alternativnu televiziju (ATV), prema nedavno izdanoj Izvršnoj naredbi za zapadni Balkan, u svjetlu njihovih destabilizirajućih aktivnosti i korupcija, logična je posljedica destruktivnog i opasnog stava u odnosu na neispunjavanje osnovnih zahtjeva odgovornog vodstva. Gospodin Dodik mora odgovoriti na mnoga neugodna pitanja i treba se vratiti razumnom i odgovornom postupanju bez kršenja državnog Ustava i vladavine prava, stoji u saopćenju.

Kako naglašava visoki predstavnik, ove su sankcije rezultat destabilizirajućih aktivnosti Dodika.

“Sankcije su jedan od alata koje međunarodna zajednica može koristiti kako bi pokazala da se blokiranje države neće tolerirati. Ako postoje političke razlike, onda je put naprijed njihovo rješavanje dijalogom u institucijama BiH umjesto bizarnim i kontradiktornim monologom.

Kao što je dogovoreno s Evropskom unijom i međunarodnom zajednicom, ostaje na stolu ponuda za konstruktivan rad s Parlamentom i pronalaženje rješenja temeljenih na Ustavu i Daytonskom mirovnom sporazumu. Mora se poštivati ​​vladavina prava; tako je jednostavno”, naglasio je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik također ponavlja svoju opredijeljenost za konstruktivnu saradnju sa svima u BiH, ali jasno ističe da su na stolu druge opcije. Također je pozdravio snažan signal protiv korupcije, koji mora biti nova norma u BiH: “Samo sa čvrstim stavom protiv korupcije, BiH može ispuniti svoje aspiracije za članstvo u EU.”

Međunarodna zajednica je opredijeljena za suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Svaki pokušaj podrivanja institucija BiH je neprihvatljiv.

“Pozivam sve političare da djeluju razumno u interesu građana BiH i da počnu raditi na hitnim pitanjima s kojima se suočavaju građani kojima su izabrani”, zaključio je visoki predstavnik.