Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Diplomatski forum

Schmidt u Antaliji: BiH mora iskoristiti trenutak da se dalje integriše u evropsku porodicu

christian schmidt
Foto: Harun Muminović/ Fena
Arhiva

Naglasio je da su ovi pregovori od suštinskog značaja ne samo za ekonomski i društveni napredak BiH, nego i za jačanje stabilnosti i prosperiteta u zemlji i regionu

Visoki predstavnik Christian Schmidt učestovao je na Diplomatskom forumu u Antaliji, gdje je naglasio da je od najvećeg značaja da vlasti BiH ispune neophodne uslove kako bi iskoristili šansu i započeli pregovore o članstvu sa Evropskom unijom.

Naglasio je da su ovi pregovori od suštinskog značaja ne samo za ekonomski i društveni napredak BiH, nego i za jačanje stabilnosti i prosperiteta u zemlji i regionu.

Ističući ključni značaj aktivnog angažmana Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom i poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnik je u Antaliji, u različitim formatima, razgovarao s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom, premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, predsjednicima i ministrima vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, zamjenikom ministra vanjskih poslova Turske Mehmetom Kemalom Bozayem, generalnom tajnicom Vijeća Evrope Marijom Pejčinović Burić, predstavnicima OSCE-a, direktorom ODIHR-a Matteom Mecaccijem i ser Stuartom Peachom, specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan.

-Angažman s Evropskom unijom predstavlja priliku za transformaciju Bosne i Hercegovine – rekao je visoki predstavnik Schmidt i dodao kako je od najvećeg značaja da država iskoristi ovaj trenutak kako bi se dalje integrirala u evropsku porodicu i otvorila prostor za brojne prednosti koje ta integracija nosi.

Visoki predstavnik je također istakao da je potrebno hitno provesti reformu Izbornog zakona u vezi s integritetom izbora u Bosni i Hercegovini, što je od ključnog značaja za poštivanje demokratskih principa, osiguranje transparentnosti i jačanje povjerenja građana u izborni proces.

-Izbori moraju u potpunosti i neupitno odražavati demokratsku volju birača – kazao je visoki predstavnik, saopćeno je iz OHR-a.