Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zahvalnost francuskoj

Schmidt u Parizu pozvao političko vodstvo BiH da pojača napore na euroatlanstskom putu

Christian Schmidt
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Christian Schmidt

Tokom razgovora, visoki predstavnik je istaknuo da implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma nadopunjava i podržava proces evropskih integracija

Tokom posjete Parizu, visoki predstavnik Christian Schmidt istakao je da je imperativ za lidere u Bosni i Hercegovini da održe i osnaže napore ove zemlje na njenom evroatlantskom putu. Naglasio je i značaj jedinstvenog stava međunarodne zajednice za podršku BiH u ovim nastojanjima.

Tokom posjete, visoki predstavnik Schmidt se sastao sa državnim sekretarom za Evropu Laurenceom Booneom, direktorom za kontinentalnu Evropu Briceom Roquefeuilom, specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Renéom Troccazom, savjetnikom predsjednika Bertrandom Buchwalterom i ministrom za Evropu i međunarodne poslove Adrienom Frierom, saopćeno je iz OHR-a.

Tokom razgovora, visoki predstavnik je istaknuo da implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma nadopunjava i podržava proces evropskih integracija.

– Ovi procesi nisu suprotstavljeni jedan drugom nego zajedno osnažuju napredak – rekao je visoki predstavnik Schmidt.

Potvrdio je da, iako su napravljeni značajni pomaci, predstoji još mnogo posla da se uradi na jačanju vladavine prava i demokratskih procesa u BiH.

On je pozvao političke lidere u BiH da preuzmu punu odgovornost za daljnji napredak ove zemlje ka prosperitetnoj budućnosti unutar evropske porodice slobodnih i demokratskih zemalja.

Visoki predstavnik je ponovio svoju duboku zahvalnost za dragocjenu podršku Francuske Bosni i Hercegovini i njenim građanima.

Također je izrazio zahvalnost na podršci Francuske Uredu visokog predstavnika i mandatu visokog predstavnika u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.