Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Visoki predstavnik

Schmidt: Vraćanje povjerenja javnosti u izborni sistem je prioritet broj jedan

Kyriakos Hadjiyianni Christian schmidt
Foto: OHR

Kako bi napredak bio ubrzan, izborni integritet treba odvojiti od spornih političkih pitanja koja stoje neriješena godinama iako to nikako ne znači da su ove zakašnjele obaveze skinute sa dnevnog reda, saopćeno je iz OHR-a

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se danas sa Kyriakosom Hadjiyiannijem, potpredsjednikom Parlamentarne skupštine OSCE-a i specijalnim predstavnikom za jugoistočnu Evropu, te šefom Misije OSCE-a u BiH Brianom Aggelerom.

U fokusu sastanka bili su reforme za unapređenje integriteta izbornog procesa i neophodni prioriteti za započinjanje pregovora Bosne i Hercegovine o članstvu u Evropskoj uniji.

Visoki predstavnik je ponovio da je vraćanje povjerenja javnosti u izborni sistem prioritet broj jedan za vlasti u BiH imajući u vidu da neophodna poboljšanja u smislu integriteta izbora moraju biti usvojena na vrijeme za provođenje lokalnih izbora u oktobru. Pored toga što moraju voditi računa o vremenskim rokovima, vlasti se također moraju pobrinuti da svako rješenje bude u skladu sa međunarodnim standardima i preporukama, koji su dobro poznati svim akterima, kao i da fokus bude na osnaživanju birača, a ne na širenju utjecaja političkih stranaka.

Kako bi napredak bio ubrzan, izborni integritet treba odvojiti od spornih političkih pitanja koja stoje neriješena godinama iako to nikako ne znači da su ove zakašnjele obaveze skinute sa dnevnog reda.

Izražavajući zadovoljstvo tijesnom saradnjom OHR-a i OSCE-a, visoki predstavnik je naglasio važnost jedinstvenog i odlučnog stava međunarodne zajednice kako bi se pomoglo BiH u realizaciji ovog ključnog cilja. Međunarodna zajednica je i dalje posvećena podršci BiH na njenom putu ka transparentnijem i demokratičnom izbornom procesu, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH.