Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slučaj "Dženan Memić"

Tužilaštvo traži maksimalne kazne za Hasana Dupovca i Alisu Ramić, odbrana oslobađanje

dupovac mutap
Foto: Facebook – Armin Durgut / Pixsell

Apelaciono vijeće Suda BiH u julu prošle godine donijelo je presudu kojom su Dupovac i Ramić osuđeni a Zijad Mutap, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je maksimalne kazne za Hasana Dupovca i Alisu Ramić zbog prikrivanja dokaza u istrazi o stradanju Dženana Memića 2016. godine, dok su Odbrane zatražile oslobađanje, javlja Detektor.ba.

Žalbe su podnesene Trećestepenom vijeću Suda BiH nakon što je Dupovac osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebu položaja i ovlaštenja na poziciji šefa Odsjeka za saobraćajne istrage u Sarajevu, a Ramić na dvije i po godine zbog davanja lažnog iskaza.

Tužilaštvo smatra da zbog posljedica koje su nastale postupanjem Dupovca i Ramić, a koje se ogledaju u tome da ni nakon osam godina nije razjašnjeno ubistvo Memića, treba izreći maksimalne kazne predviđene zakonom.

“Alisa Ramić je doprinijela svojim lažnim iskazom, svojim prikrivanjem“, kazao je tužilac Ćazim Hasanspahić.

On je naveo da je Dupovac odgovoran zbog prikupljanja dokaza bez naredbe suda i skretanja istrage. Kazao je da zbog postupanja Dupovca dva snimka video-nadzora nisu ugledala svjetlost dana.

Tužilac je rekao da su posljedice radnji koje su počinili optuženi osnova za nadležnost Suda BiH. Kako je kazao, raniji pokušaji da se stradanje Memića prikaže kao saobraćajna nesreća doživjeli su krah.

“I danas porodica traži pravdu“, istakao je Hasanspahić.

Dupovac je presudom Apelacionog vijeća proglašen krivim za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja iz Krivičnog zakona Federacije BiH, a Ramić za davanje lažnog iskaza. Za oba djela predviđene su kazne od šest mjeseci do pet godina.

Odbrane su žalbe uložile zbog povreda krivičnog postupka i zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog stanja, kao i sankcije. Zatražili su oslobađajuću presudu, a Odbrana Dupovca predložila je kao alternativu da se Sud BiH proglasi nenadležnim.

Branioci Nina Kisić i Ermin Gačanović kazali su da ostaju kod pisanih žalbi, ali ih nisu željeli usmeno izlagati u sudnici.

Optuženi Dupovac je kazao da ništa od onog što je tužilac naveo nije tačno. Kazao je da nije tačno da je postupao bez naredbi suda i tužilaštva, te da su svjedoci o tome govorili tokom suđenja.

“Tužilac dobro zna da su ti snimci sagledavani“, naglasio je Dupovac.

Apelaciono vijeće Suda BiH u julu prošle godine donijelo je presudu kojom su Dupovac i Ramić osuđeni a Zijad Mutap, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni. Ova presuda je donesena nakon što je ukinuta prvostepena presuda kojom je svih pet optuženih bilo oslobođeno.

S obzirom da je u prvostepenom postupku bila oslobađajuća presuda a drugostepenom osuđujuća, stranke su imale pravo da ulože žalbe Trećestepenom vijeću u odnosu na osuđujući dio presude.

Trećestepeno vijeće, kojim predsjedava sudija Darko Samardžić, naknadno će donijeti odluku.