Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

lideri EU

Scholz: Sada moramo poduzeti sljedeće korake za BiH kao što smo i mnogim drugima

olaf scholz
Foto: Europsko vijeće

Austrijski kancelar Karl Nehammer je pohvalio trud Bosne i Hercegovine i poručio da se konačno kreće u pravom smjeru

Njemački kancelar Olaf Scholz uoči samita u Briselu izrazio je zadovoljstvo što Europska unija napreduje u procesu proširenja, te što idući koraci mogu biti ponuđeni Bosni i Hercegovini.

“Dobra je poruka da napredujemo dalje u procesu proširenja. U svakom slučaju, veoma sam za to da, nakon mnogih napora koji su učinjeni u Bosni i Hercegovini, sada i mi trebamo poduzeti sljedeće korake za ovu zemlju, kao što smo to već omogućili mnogim drugim”, kazao je Scholz.

Dodaje da države Zapadnog Balkana moraju biti u mogućnosti da se oslone na EU.

Nehammer pohvalio trud BiH

“Osim toga, za mene u cjelini, države Zapadnog Balkana također moraju biti u mogućnosti da se oslone na nas. Obećanje da će postati članica Evropske unije dato je u Solunu prije 20 godina, prije više od 20 godina. Sada su nam potrebni sljedeći koraci”, ističe Scholz.

Austrijski kancelar Karl Nehammer je pohvalio trud Bosne i Hercegovine i poručio da se konačno kreće u pravom smjeru.

“Konačno je došlo vrijeme. Izgleda dobro da zapravo možemo započeti proces pregovora o pristupanju. Bosna se jako trudila. Da, ima još mnogo toga da se uradi, ali se kreće u pravom smjeru. Tačno je da još ima otvorenih pitanja, ali to je bio slučaj i sa Ukrajinom. Ovdje će pristupni pregovori početi tek kada se ove tačke ispune. Isti proces treba razmotriti i za Bosnu i Hercegovinu. To je ono što Austrija promoviše. U principu, već postoje signali da će zaista biti zeleno svjetlo”, kaže Nehammer i zaključuje:

“Proces je sada pokazao da su već doneseni mnogi zakoni koji su ranije bili zamislivi jer zapravo postoji perspektiva pristupnih pregovora države. Ako sada preduzmemo sljedeći korak i kažemo, da, pristupni pregovori zapravo mogu početi, te tačke još moraju biti ispunjene, onda će i Bosna i Hercegovina vidjeti da cijeli napor ima smisla”.

“Ne ostati samo na Ukrajini”

Luksemburški premijer Luc Frieden smatra da je važno da fokus ne ostane samo na Ukrajini, nego ”da vidimo i što se događa na zapadnom Balkanu”.

-Ti ljudi godinama čekaju da se pridruže bloku. Neće se pridružiti sutra, ali pregovori im daju nadu. To je element koji potiče reforme u zemljama i smatram da sve zemlje zapadnog Balkana pripadaju Europskoj uniji – rekao je Frieden.

On je zaključio kako će proces pregovora o proširenju biti temeljen na zaslugama, ali da građani zemalja zapadnog Balkana ne bi trebali biti ostavljeni sami dok se europski čelnici fokusiraju na Ukrajinu.

Težak proces za BiH

Premijer Irske Leo Varadkar, koji je najavio odlazak s ove funkcije, uoči sjednice Europskog vijeća poručio je da će Irska glasovati za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Kako je rekao, na današnjem sastanku Europskog vijeća očekuje donošenje odluke o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Ipak, smatra da će proces biti težak zbog unutarnje složenosti naše zemlje.