Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nizozemski premijer

Rutte: Podržat ću otvaranje pregovora, ali BiH još nije ispunila sve uvjete

Foto: European Union

Europsko vijeće na samitu u Briselu danas odlučuje o otvaranju pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom

Nizozemski premijer Mark Rutte uoči početka samita u Briselu, govoreći o temi proširenja Europske unije i otvaranju pristupnih pregovora s BiH, rekao je da će podržati prijedlog Europske komisije za otvaranje pregovora, ali da je ključno da BiH ispuni sve potrebne mjere prema izvještaju Komisije.

-Ključno je da, prije nego što se dogovori okvir za pregovore, Bosna i Hercegovina ispuni sve potrebne radnje prema izvještaju Komisije, kako bi stvarno označila ‘sve kvadratiće na svih osam mjera i inicijativa’ koje BiH mora poduzeti – rekao je Rutte.

Dodao je da je Bosna i Hercegovina napravila progres, što podržava, ali je istaknuo kako mora uraditi mnogo više da bi dobila pregovarački okvir. Kako ističe, još uvijek postoje određene stvari koje se trebaju ispuniti s liste 14 ključnih prioriteta.

Premijerka Estonije Kaja Kallas novinarima je naglasila da naša zemlja nije ispunila sve uvjete.

-Dogovorili smo uvjete. Ako se oni ispune, onda i mi moramo slijediti naša obećanja. Ali, koliko znam, nisu ispunjeni svi uvjeti što se tiče Bosne i Hercegovine – podvukla je ona.

Podsjećamo, Europsko vijeće na samitu u Briselu danas odlučuje o otvaranju pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom.

Prema ranijim medijskim navodima, pregovori će biti otvoreni, ali pregovarački okvir bit će postavljen tek nakon što se poduzmu relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022. godine.