BiH

saopćenje za javnost

SDA: Dok čestita 9. januar, Vučić krije osumnjičene za genocid u Srebrenici

09/01/2021

Iz te stranke podsjećaju da se, prema informacijama pravosudnih organa Bosne i Hercegovine, najmanje devet optuženih za genocid u Srebrenici kriju u Srbiji

Stranka demokratske akcije upozorila je danas kako državni organi Republike Srbije kriju i štite od procesuranja čitav niz osumnjičenih izvršilaca genocida, među kojima su i dva izuzetno visoka vojna zvaničnika u hijerarhiji VRS: pukovnik Radoslav Janković, oficir u Glavnom štabu VRS-a, i potpukovnik Svetozar Kosorić, načelnik Odjeljenja za obavještajne poslove Drinskog korpusa VRS-a.

– Kosorić i Janković, protiv kojih je pred Sudom BiH podignuta optužnica za genocid u Srebrenici, u prvostepenoj presudi generalu Ratku Mladiću navedeni su, uz Mladića, Karadžića i ostale, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata vezanog za Srebrenicu, a jedini još nisu proceusirani, isključivo zbog toga što ih državni organi Srbije štite i kriju – navodi se u saopćenju SDA.

Iz te stranke podsjećaju da se, prema informacijama pravosudnih organa Bosne i Hercegovine, najmanje devet optuženih za genocid u Srebrenici kriju u Srbiji.

– Vrhunac nehumanosti prema porodicama žrtava, i neiskrenog odnosa prema državi BiH, jeste da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestita 9. januar, praznik koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i dan kada je počeo projekat koji je kulminirao genocidom u Srebrenici, dok istovremeno državni organi Srbije pod Vučićevom kontrolom kriju i štite vojne i političke funkcionere, koje međunarodni i bh. sudovi terete zbog učešća u genocidu – ističu iz SDA.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.