Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"briga" o državi

SDA i DF od Trojke traže da ” HDZ-u ne isporuče Ustavni sud Bosne i Hercegovine”

parlament fbih

Komisija za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici razmatra utvrđivanje prijedloga za izbor sudije Ustavnog suda BiH sa liste uspješnih kandidata

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Eldar Čomor pozvao je poslanike iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Naše stranke i Naroda i pravde, članove Komisije za izbor i imenovanje, da na današnjoj sjednici spriječe izbor HDZ-ovog kandidata Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

Komisija za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici razmatra utvrđivanje prijedloga za izbor sudije Ustavnog suda BiH sa liste uspješnih kandidata.

– Od suštinske je važnosti da danas Komisija predloži više kandidata za sudiju Ustavnog suda, pa da sutra Predstavnički dom odluči o tome koji će od predloženih kandidata s liste uspješnih kandidata biti izabran – kazao je Čomor.

Kako je ustvrdio, nakon što je SDP dao Miloradu Dodiku četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BIH i “nakon što je Trojka izglasala sve kadrove SNSD-aa i HDZ-a s crne liste na ključne pozicije u vlasti, spremaju se HDZ-u BiH isporučiti i sudiju Ustavnog suda BiH”.

– Nadam se da to neće uraditi. Trojka ne smije zbog tri godine mandata ispročiti HDZ-u Ustavni sud BiH na narednih 20 godina jer posljedice po državu i zaštitu njenog ustavnog poretka mogu biti katastrofalne – ocijenio je Čomor.

Kazao je da Trojka “ne smije Ustavni sud pretvoriti u neki novi Dom naroda po volji HDZ-a”.

– Kolega Damir Arnaut je prije nekoliko mjeseci prozivao bivšeg predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mirsada Zaimovića da sa HDZ-om i SNSD-om blokira izbor sudija Ustavnog suda, iako tada procedura gotovo da nije ni počela. Ispostavilo se da to apsolutna neistina. Arnaut i kolege iz Naše stranke će imati priliku i na Komisiji i u Predstavničkom domu da biraju sudiju Ustavnog suda mimo volje HDZ-a – poručio Čomor.