reakcija stranke

SDA: Nedopustiva i necivilizacijska odluka PU Foče i Višegrada

foca

Ističu da su sistemski zločini koji su u periodu 1992-1995, kao i u periodu 1941-1945, počinjeni protiv Bošnjaka Foče i Višegrada imali sve elemente genocida

Stranka demokratske akcije (SDA) BiH osudila je danas odluku policijskih uprava u Foči i Višegradu da zabrane Udruženju Prve slavne 111. Viteške brigade Armije R BiH obilježavanje zločina i odavanje počasti žrtvama u tim gradovima.

– Dok svake godine lokalne vlasti Višegrada dopuštaju četnički skup, tolerišući šovinističke prijetnje koje ugrožavaju stabilnost i narušavaju međunacionalno povjerenje, odlučile su se zabrane okupljanja kada je u pitanju obilježavanje zločina i odavanja počasti bošnjačkim žrtvama. Ovo prevazilazi svaku mjeru i ne može biti tolerisano – poručuju iz SDA.

Ističu da su sistemski zločini koji su u periodu 1992-1995, kao i u periodu 1941-1945, počinjeni protiv Bošnjaka Foče i Višegrada imali sve elemente genocida.

– Masovne likvidacije, mučenja, silovanja i protjerivanja imale su za cilj uklanjanje višestoljetnog postojanja bošnjačke zajednice u Podrinju.

U presudama Haškog tribunala kao i domaćih sudova dokazana je, na desetinama hiljada stranica opisana i presuđena sva monstruoznost tih zločina. Jedna od tih presuda donesena je samo prije nekoliko dana, u slučaju Radomira Šušnjara koji je osuđen za ubijanje i spaljivanje 57 civila u živoj lomači, od kojih su najmlađe žrtve bile jednogodišnji dječak i petogodišnja djevojčica.

Argument PU da navodno predstavnici boračkih udruženja nemaju pravo odavati počast žrtvama je nezakonit i neodrživ, jer takva zabrana nikada i ni u jednoj drugoj sredini nije bila praksa – navodi se u saopćenju iz SDA.

SDA će podržati pravnu bitku svih koji žele obilježiti stradanja nevinih žrtava na bilo kom djelu teritorije BiH, osobito takvo pravo branilaca BiH i udruženja koja ih okupljaju.

SDA