SDA: Neprihvatljivi vještački balansi u procesuiranju ratnih zločina

BiH

tuziteljstvo bih

Stranka demokratske akcije (SDA) u potpunosti podržava procesuiranje svih ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida koji su počinjeni tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Ova stranka očekuje od svih pravosudnih institucija u BiH da prilikom procesuiranja ovih zločina postupaju pravično, nepristrasno i isključivo na osnovu utvrđenih činjenica i dokaza.

– Nažalost, dosadašnja praksa optuživanja i hapšenja niza uglednih komandanata i boraca Armije BiH, koji su prošli pravne golgote da bi u konačnici bili oslobođeni, stvara osnovanu sumnju da je Tužilaštvo BiH podleglo neprimjerenim političkim pritiscima u pravcu izjednačavanja zaraćenih strana i stvaranja vještačkih balansa u procesuiranju ratnih zločina – saopćeno je iz SDA.

U saopćenju se navodi da osnovanost ove sumnje potvrđuju i najnovija hapšenja Ahmeta Sejdića, komandanta Prve slavne višegradske brigade, Ešefa Hurića i Ibre Merkeza, 20 godina nakon završetka rata, kao i u javnosti sve prisutnije spekulacije da se spremaju hapšenja drugih uglednih komandanata i boraca Armije BiH.

SDA podsjeća da su „snage koje su branile BiH sistematski spriječavale i kažnjavale zločine u svojim redovima, dok su snage koje su izvršile agresiju na BiH sistematski planirale, organizirale, ohrabrivale i izvršavale zločine“.

– Broj zločina počinjenih od strane regularnih i paravojnih snaga koje su izvršile agresiju na BiH neuporedivo je veći od broja zločina počinjenih od strane pojedinaca u redovima Armije BiH, te je stoga neprihvatljivo stvaranje vještačkih balansa u broju pokrenutih krivičnih postupaka i izrečenih sudskih presuda – saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću SDA.