Globus

Izbjeglice bi mogle biti žrtveno janje terorističkih napada u Parizu

18/11/2015

Posljednji teroristički napadi koji su potresli glavni grad Francuske Pariz mogli bi dovesti do pogoršanja stanja kada je u pitanju izbjeglička kriza koja već mjesecima hara Evropom.

U više terorističkih napada za koje je odgovornost preuzela zloglasna teroristička organizacija ISIS poginulo je 129, a ranjene 352 osobe. Pronalazak pasoša na mjestu jednog od napada, čija validnost još uvijek nije dokazana, a tvrdi se da pripada sirijskoj izbjeglici, rezultirao je brojnim medijskim osudama na račun izbjeglica.

Postavlja se pitanje kojim smjerom će nastaviti put već krhka politika Evrope prema izbjeglicama, te se strahuje da bi izbjeglicama mogla biti zatvorena evropska vrata i povećana prisutnost ksenofobije u ovom dijelu svijeta. Drugim riječima, strahuje se da bi upravo izbjeglice mogle platiti cijenu, odnosno biti žrtveno janje terorističkih napada u Parizu.

“Ne smijemo zaboraviti da je je tvrd stav prema muslimanima upravo ono što želi ISIS, koji na taj način nastoji pridobiti podršku muslimana Evrope”

Nakon napada u Parizu, iz gotovo svih zemalja Evropske unije (EU) stigle su izjave kako treba pojačati mjere sigurnosti u Evropi te da evropska politika prema izbjeglicama zahtijeva rekonstrukciju.

Poljska, koja se od samog početka protivila raspodjeli izbjeglica prema kvotama Evropske unije, nakon terorističkih napada u Parizu poručila je kako neće moći prihvatiti 160 hiljada izbjeglica, koliko je predviđeno.

I druge evropske zemlje poput Slovačke, Češke i Mađarske, nakon terorističkih napada u Parizu najavljuju kako neće moći dati zeleno svjetlo za prihvat izbjeglica.

Premijer Slovačke Robert Fico izjavio je kako mu je sigurnost njegovih stanovnika mnogo važnija od izbjeglica, te da su svi muslimani u njegovoj zemlji pod prismotrom. Bugarska je također potvrdila da više neće primati izbjeglice, a Austrija je odlučila da pojačana kontrola granica zbog ulaska izbjeglica u ovu zemlju traje do februara 2016.

Glasnogovornik Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Joel Millman za AA je izjavio kako su zabrinjavajuće izjave pojedinih zvaničnika EU-a nakon napada u Parizu, da će vrata ovih zemalja biti zatvorena za izbjeglice.

“Zabrinuti smo zbog hiljada izbjeglica koje će tokom zime biti izložene žestokim hladnoćama. Među njima je mnogo žena, trudnica, djece, ozlijeđenih osoba. S druge strane, zabrinuti smo i zbog eventualnog porasta ksenofobije”, rekao je Millman.

Glasnogovornica Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice Melissa Fleming izjavila je da sirijske izbjeglice u Evropu dolaze upravo bježeći od terorizma i osoba koje su povezane s onima koji su izveli terorističke napade u Parizu.

“Izbjeglice ne smiju biti žrtveno janje terorističkih napada u Parizu. Svijet koji primi Sirijce može pobijediti ekstremizam koji prelazi u nasilje, ali svijet koji odbija Sirijce, posebno muslimane, hrani propagandu ekstremnih grupa kao što je ISIS”, kazala je Fleming.

Glasnogovornik u Visokom povjerenstvu za ljudska prava UN-a Rupert Colville smatra da je pravljenje razlika među izbjeglicama upravo ono što želi i ISIS.

“Ako budemo igrali njihovu igru, stavit ćemo se na mjesto glupana. Zaista su uznemirujuće izjave pojedinih državnika i poruke medija koje su usmjerene protiv izbjeglica. ISIS je jako pametan, mi isto tako trebamo biti pametni. Ako budemo igrali njihovu igru, pružit ćemo im ono što traže, a tako nećemo ostvariti napredak”, rekao je Colville.

Slično mišljenje ima i Farid Hafez, stručnjak za islamofobiju i profesor na Odsjeku za političke nauke Univerziteta u Salzburgu. On smatra da miješanje problema izbjegličke krize i terorističkih napada u Parizu može dovesti do restriktivnije politike prema izbjeglicama.

Odjeci evropske politike

“Ne smijemo zaboraviti da je je tvrd stav prema muslimanima upravo ono što želi ISIS, koji na taj način nastoji pridobiti podršku muslimana Evrope”, rekao je Hafez.

[yuzo_related]

Svakako da će politika Evrope prema izbjeglicama u narednom periodu uticati i na zemlje koje su do sada primile izbjeglice u rekordnom broju, a to su Turska, Liban i Jordan.

Bivši ministar vanjskih poslova Portugala Antonio Martins da Cruz izjavio je kako ne bi bilo pravedno ne pomoći Turskoj, koja je do sada primila više od dva miliona izbjeglica.

Isto je poručio i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barack Obama, tokom posljednjeg boravka u Antaliji na Samitu G20, rekavši kako ne treba ostaviti same zemlje koji su primile veliki broj izbjeglica.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.