Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA: Niko ne smije oduzeti pravo djeci da uče bosanski jezik

bakir kongres sda (17)

Nakon što je Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske u školama u tom bh. entitetu uvelo da se bošnjačkim učenicima u đačke knjižice upisuje “bošnjački jezik” umjesto ranijeg termina “bosanski jezik”, reagovala je Stranka demokratske akcije saopštenjem kojeg prenosimo u cijelosti:

“SDA najoštrije osuđuje upornu diskriminaciju nad bošnjačkom djecom od strane vlasti RS. Uskraćivanje mogućnosti izučavanja bosanskog jezika direktno je kršenje Ustava BiH.

Činjenicu da Ustav manjeg bh. entiteta nije usklađen sa Ustavom BiH vlasti RS itekako zloupotrebljavaju. Službeni jezik Bošnjaka je bosanski jezik i to pravo im niko ne smije i ne može oduzeti. Nedopustivo je da se u školama gdje su djeca tokom školske godine učila bosanski jezik u knjižicama koristi termin bošnjačkog jezika koji uopće ne postoji.

Također, ovo đacima bošnjačke nacionalnosti može predstavljati problem za dalje školovanje. Obzirom da odgovorni ostaju gluhi na konstantne pozive da konačno prestanu sa diskriminiranjem i nasiljem nad bošnjačkom djecom, SDA poziva međunarodnu zajednicu da se uključi u rješavanje ovog problema.

Nećemo dozvoliti da se na ovakav način tretiraju Bošnjaci povratnici koji su, pored ovoga, u posljednje vrijeme izloženi masovnim torturama, hapšenjima i uznemiravanjima, pa čak i od onih koji treba da ih štite”, stoji u saopštenju SDA.

SDA