Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA: Nikoliću je poznato gdje leže uzroci blokade procesa u BiH

tomislav nikolic

Stranka demokratske akcije (SDA) ocijenila je kao krajnje neutemeljenu izjavu predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, u kojoj je rekao da “to što ne napreduje Bosne i Hercegovina, ne treba značiti da treba zaustavljati Republiku Srpsku u njenom razvoju”.

– Radi se o vrlo ciničnoj zamjeni teza, jer je Nikoliću jako dobro poznato gdje leže uzroci blokade evropskog puta BiH, kao i njenog ukupnog napretka – ističu iz SDA, dodajući da blokade dolaze redovito iz RS-a.

Stalne prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, blokade državnih intitucija, konstantna zagovaranja o održavanju referenduma, dolaze upravo iz RS-a. Predstavnici RS-a blokirali su usvajanje niza zakona na koje se BiH obvezala potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Iz SDA napominju da je dovoljno navesti Zakon o bankarskoj superviziji, koji su također blokirali predstavnici RS-a, što je rezultiralo aktuelnom bankarskom katastrofom u RS-u, koja će koštati sve građane BiH.

Smatraju da RS opstruira objavljivanje rezultata popisa stanovništva, kao i donošenje državne strategije u infrastrukturnim sektorima, koji su ključni uvjet za korištenje IPA sredstava. Ovo su, naglasili su, samo neki od primjera koji pokazuju da RS ometa integriranje BiH u Evropsku uniju.

Naglasili su da, ako je predsjednik Republike Srbije, kao što tvrdi – prijatelj BiH i njenih entiteta, onda svojim izjavama treba da utiče na političko vodstvo RS-a da, umjesto blokade, zauzme konstruktivan odnos prema svim procesima vezanim za napredak BiH, saopćeno je iz SDA.