BiH

Konferencija za medije

SDA o “nipotizmu” u Sarajevu: Klasično uhljebljavanje političkih kadrova

27/05/2021

Taj zakon se sada samo zove zakon o ministarstvima i upravi, a predložili su ga u nacrtu. Ovim su pokazali da su svjesni da bi to Ustavni sud Federacije BiH ocijenio neustavnim - istakao je Dević

Šef Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Mahir Dević izjavio je danas da je Vlada KS konačno shvatila da zakone mora slati u redovnu proceduru, kako je propisano Pravilnikom o radu, a ne hitnu, kako su to već nekoliko puta uradili.

Dević je kazao da se radi o izmjeni Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo, koji je razdvojio ministarstvo obrazovanja na dva, a spojio dva ministarstva u Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

– Taj zakon se sada samo zove zakon o ministarstvima i upravi, a predložili su ga u nacrtu. Ovim su pokazali da su svjesni da bi to Ustavni sud Federacije BiH ocijenio neustavnim – istakao je Dević danas na pres-konferenciji.

Dević je također upozorio na Uredbu o zapošljavanju koju je usvojila Vlada KS, a koja omogućava da se uposlenici u institucijama KS prebacuju s jednog mjesta na drugi, kršeći procedure Agencije za zapošljavanje, što je nazvao ‘političkim uhljebljivanjem’.

“U četiri ili pet javnih preduzeća, kršeći sve procedure, imenovane su nove uprave. Klasično uhljebljavanje političkih kadrova, šefova izbornih štabova… Ono što zovemo ‘nipotizam’ i to je dva koraka unazad u odnosu na raniju praksu”, izjavio je Dević.

Zastupnik SDA u Skupštini KS Haris Zahiragić kazao je da je Vlada KS stavila van snage Oluku o ventilacionim koridorima, kojom se ograničava spratnost zgrada na mjestima gdje je neophodna fluktuacija zraka, što daje šansu za zloupotrebu ‘lažnim investitorima’.

– Lažni investitori su oni koji kupe zemlju gdje je određena mala spratnost ili čak nikakva. Nakon što investitor stranačkim putem promijeni urbanističke planove u općinskim vijećima, to zemljište proda po mnogo skupljoj cijeni stvarnim investitorima – pojasnio je Zahiragić.

Također je upozorio i na transparentnost dodjele grant sredstava Ministarstva kulture i sporta KS.

– Iako je prošla vlada uvela sistem da sredstva mogu dobiti samo oni koji ih pravdaju, vidjeli smo da su ove godine velika sredstva dobili oni koji ih nikada nisu pravdali – kazao je Zahiragić.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.