Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

SDA osudila hapšenje Orića: Srbija zloupotrebljava članstvo u INTERPOL-u

10/06/2015

SDA najoštrije osuđuje hapšenje ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića u Švicarskoj po potjernici Republike Srbije . Naser Orić je pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije pravosnažno oslobođen svih optužbi.

[pull_quote_right]SDA očekuje da švicarski sud prepozna ovu zloupotrebu i što prije pusti Orića na slobodu[/pull_quote_right]

Osim toga, ovo hapšenje je u potpunosti suprotno bilateralnom sporazumu između BiH i Srbije.

Nedopustivo je da se uporno pred obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici dirigiranim događajima pokušava baciti sjena na pred međunarodnim sudovima potvrđeni genocid u Srebrenici te uznemiriti preživjele žrtve i njihove porodice.

Tražimo od INTERPOL-a da konačno spriječi zloupotrebu Srbije kao člana te organizacije i da se konačno prestanu šikanirati građani BiH.

Također, SDA očekuje da švicarski sud prepozna ovu zloupotrebu i što prije pusti Orića na slobodu.

Ovaj čin bespravnog hapšenja Nasera Orića dodatno komplicira, ne samo odnose Srbije i Bosne i Hercegovine, nego i pogoršava unutrašnju političku situaciju i odnose u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.