BiH

Oštra kritika

SDA: Pozivamo Konakovića i Okerića da se vrate u BiH i počnu raditi

11/03/2021
Delegacija NiP-a u posjeti Ankari

"U jeku pandemije, kada su brojke u Kantonu Sarajevo vrlo zabrinjavajuće, predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, neustavni ministar Enver Hadžiahmetović i šef tzv. Četvorke Elmedin Konaković već danima nisu u Kantonu Sarajevo, čak ni u državi Bosni i Hercegovini"

Klub zastupnika SDA Kantona Sarajevo objavio je saopštenje kojim poziva čelnike stranke Narod i Pravda da se vrate u Bosnu i Hercegovinu. Saopštenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

“U jeku pandemije, kada su brojke u Kantonu Sarajevo vrlo zabrinjavajuće, predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, neustavni ministar Enver Hadžiahmetović i šef tzv. Četvorke Elmedin Konaković već danima nisu u Kantonu Sarajevo, čak ni u državi Bosni i Hercegovini. U međuvremenu izgubljeni premijer Forto, i njegova Vlada, za katastrofalno stanje optužuju građane, privrednike, pa čak i više nivoe vlasti, sviju osim samih sebe. Najavljuju hitne sjednice, koje zatim otkazuju, jer valjda nisu toliko hitne. Donose besmislene, štetne i kukavičke mjere, a predstavljaju ih kao hrabre poteze.

Na sve navedeno Ustavni sud je proglasio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo neustavnim, te potvrdio argumentaciju Kluba SDA prilikom formiranja ove većine i njihove Vlade. Uprkos presudi Ustavnog suda, koja zapravo znači da Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, gradnje i zaštite okoliša, kao i nova dva ministarstva obrazovanja više ne postoje, ministre navedenih ministarstava to ne sprječava da donose razne odluke, a u slučaju Ministarstva za visoko obrazovanje, nauku i mlade da čak dijele stotine hiljada maraka budžetskih sredstava. Najdalje od svih je otišao ministar Hadžiahmetović koji se, zajedno sa stranačkim šefovima, trenutno po Turskoj lažno predstavlja kao ministar.

Pozivamo Okerića da se odmah vrati u Sarajevo, te da hitno zakaže nastavak redovne sjednice koju je prekinuo prije 8 dana na prvoj tački. Pozivamo ga i da zakaže hitnu sjednicu na kojoj će se naći tačka razrješenja neustavnih ministara i rješavanje novonastale ustavne i pravne krize koju su, svojim neznanjem, “eksperti” prouzrokovali usred zdravstvene i privredne krize u Kantonu Sarajevo, te da se ova Vlada konačno počne baviti pandemijom i krizom na ispravan način”, objavili su iz SDA.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.