BiH

Široka koalicija

SDA: Pozvat ćemo sve relevantne stranke na dogovor o formiranju vlasti

08/12/2022
Foto: Arhiva/ Fena

"Ostajemo pri stavu da je potrebno formirati široki politički front stranaka sa najboljim izbornim rezultatima, koji će osigurati brzo formiranje vlasti na svim nivoima", poručuju iz SDA

Stranka demokratske akcije saopćila je da će kao jedina stranka koja sa svojim partnerima ima većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, predložiti predsjednika/potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

Ističu da je okončanjem procedure posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH dovršen izborni proces, i da su se time stekli uvjeti za započinjanje procesa formiranja izvršne vlasti u Federaciji BiH.

– SDA će u narednim danima uputiti poziv svim relevantnim parlamentarnim strankama kako bi se postigao dogovor o formiranju vlasti u Federaciji BiH u skladu sa Ustavom, zakonom i izbornom voljom birača. Ostajemo pri stavu da je potrebno formirati široki politički front stranaka sa najboljim izbornim rezultatima, koji će osigurati brzo formiranje vlasti na svim nivoima. Široka koalicija, koja bi djelovala u interesu države Bosne i Hercegovine, doprinijela bi stabiliziranju situacije i imala bi dominantnu ulogu u odnosu na sve snage koje imaju suprotstavljene političke ciljeve, te istovremeno doprinijela smirivanju tenzija i pokušajima da se kreiraju i prodube iracionalni sukobi i podjele u probosanskom bloku – saopćeno je iz SDA.

Naredni mandat bi, kako navode, u potpunosti trebalo da bude posvećen ubrzanju euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine, kreiranju i usvajanju zakona koji će ojačati vladavinu prava, borbi protiv korupcije, rasterećenju privrede, povećanju primanja građana, osiguravanju stabilnog energetskog sistema, zaštititi okoliša, te unaprjeđenju svakog segmenta života naših građana.

Podsjećamo, nakon što je žrijebom izabran delegat SDA u Kantonu 10 u Dom naroda FBiH, Stranka demokratske akcije zajedno sa DF-om, dobila je trinaestog delegata za bošnjački klub Dom naroda FBiH. To znači da će te stranke moći predložiti kandidata za predsjednika i potpredsjednika FBiH, s obzirom da su ovim stranke Osmorke ostale na 10 delegata. Naime, za predlaganje čelnika FBiH iz reda bošnjačkog naroda u prvom krugu je potrebna podrška najmanje 11 delegata. SDA sada ima 12 delegata u bošnjačkom klubu, a DF jednog.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.