BiH

Osuda uvredi i psovki

SDA se oglasila povodom ilustracije o “Aliji i Kovačima”

04/12/2018

Stav je SDA, pravo na slobodu izražavanja ne znači pravo na uvredu, pogotovo ne na način kako je to urađeno u pomenutim ilustracijama

Stranka demokratske akcije (SDA) osudila je danas, kako je saopćeno, neprimjerene i primitivne uvrede i psovke na račun rahmetli Alije Izetbegovića i šehida na Kovačima koje su se pojavile u ilustracijama sarajevskog strip-crtača Filipa Andronika, a koje su objavljene i u jednoj emisiji Televizije Kantona Sarajevo.

– SDA nikada i nikome nije ograničavala slobodu izražavanja ili pravo na kritiku njene politike i kadrova. Naprotiv, SDA se od svog osnivanja bori upravo za pravo na slobodu izražavanja i slobodu medija. Rahmetli Alija Izetbegović i drugi osnivači SDA su zbog tih ideala odležali zatvorske kazne u bivšem sistemu, ali se tih ideala nikada nisu odrekli. Naročito ne kada su došli na vlast. Čak ni u ratnim uslovima nije uvedena cenzura i mediji su uživali slobodu izražavanja, uključujući i oštru kritiku vlasti – navodi se u saopćenju.

Međutim, stav je SDA, pravo na slobodu izražavanja ne znači pravo na uvredu, pogotovo ne na način kako je to urađeno u pomenutim ilustracijama.

– Svi koji pokušaju da u javnom prostoru vrijeđaju prvog predsjednika Bosne i Hercegovine ili da se na uvredljiv način odnose prema šehidima i poginulim borcima Armije RBiH, dobit će primjeren odgovor. Takvi bi trebali imati na umu da su mezarja na kojima leže ljudi koji su položili život u odbrani Bosne i Hercegovine, svetinja svakom Bošnjaku i svakom bh. patrioti. Nikome nećemo dozvoliti da tu svetinju vrijeđa. Od autora zahtjevamo javno izvinjenje i povlačenje neprimjerenih ilustracija sa svih platformi na kojima su objavljene. Osuđujemo emitovanje neprimjerenih ilustracija na Televiziji Kantona Sarajevo, javne televizije čiji rad finansiraju građani. Primamo k znanju priznanje pogreške i izvinjenje javnosti koje su uputili Nadzorni odbor i Uprava TVSA i očekujemo da poduzmu druge mjere iz svoje nadležnosti prema odgovornima za ovaj propust – navodi se u saopćenju Službe za odnose s javnošću SDA.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.