Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA: Skandalozna presuda Haškog tribunala

izetbegovic SDA (2)

Stranka demokratske akcije (SDA), iako podržava rad Haškog tribunala, današnju oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju smatra skandaloznom.

“Unazad nekoliko godina, naročito nakon presude Perišiću i drugima, postalo je jasno da
Haški tribunal mijenja pravne standarde s ciljem da isključi bilo kakvu vezu tadašnjeg srbijanskog režima sa počinjenim zločinima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Ova presuda otišla je i korak dalje, tako što je izvršila pogrešnu interpretaciju nekih bitnih činjenica koje su u ranijim postupcima Haškog tribunala potpuno i pravilno utvrđene.

Postupajući na ovaj način, sudsko vijeće u predmetu Šešelj, nanijelo je veliku nepravdu i duboko povrijedilo žrtve njegovih zločina širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Očekujemo da Apelaciono vijeće Haškog tribunala promijeni ovu odluku, te Šešelja proglasi krivim i kazni, a žrtvama donese dugoočekivanu pravdu.

Promjena pravnih standarda Haškog tribunala samo može kratkoročno donijeti korist Srbiji, a dugoročno to neće biti dobro ni za Srbiju ni za region.

Nema napretka regiona ili bilo koje države pojedinačno bez suočavanja sa istinom o ratovima iz 90-ih godina”, stoji u saopštenju SDA.