Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA: VSTV flagrantno prekršilo ustavne i zakonske odredbe

kolegij-sda1

Današnjom odlukom da za predsjednika Suda BiH imenuje kandidata iz reda Ostalih, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je flagrantno prekršilo odredbe člana IX/3. Ustava BiH u vezi sa članom 43. stav 2. Zakona o VSTV-u, stoji u saopštenju SDA, te dalje navode:

“Svjesno i namjerno ostavljajući Bošnjake bez ijedne rukovodne pozicije u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, Visoko sudsko i tužilačko vijeće je grubo narušilo ustavom i zakonom propisanu proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda na tim pozicijama.

Današnja odluka donesena je bahatim preglasavanjem članova VSTV-a iz reda bošnjačkog naroda čije opravdane primjedbe i stavovi su potpuno ignorisani, kao što su ignorisani i svi odgovarajući stručni standardi i kriteriji kojima se VSTV bilo obavezno voditi pri imenovanju predsjednika Suda BiH.

Članovi VSTV-a na čelu s Milanom Tegeltijom koji su ovu odluku inicirali i podržali, moraju snositi odgovornost za posljedice koje će nastati njenim donošenjem”, stoji u reagovanju SDA.