Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA: Zaključci VSTV-a direktan udar na nezavisnost sudske vlasti u BiH

predsjednistvo sda 22

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra skandaloznim posljednje zaključke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) kojima se “praktično udovoljava predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i njegovoj politici rušenja pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine”.

S tim u vezi, pozdravlili su stavove međunarodne zajednice.

Od VSTV-a zahtijevaju da navedene zaključke odmah stavi van snage, jer predstavljaju direktan udar na nezavisnost i samostalnost sistema sudske vlasti u BiH.

Također traže da se utvrdi odgovornost predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije te da se učini javnim način kako su glasali članovi Vijeća o ovom pitanju.

Pozvali su sve one koji su bili za ovakve zaključke ili suzdržani da javnosti objasne čime su se rukovodili prilikom glasanja.

– SDA nema ništa protiv provjera bilo koje vrste, pa i ratne prošlosti, za bilo kojeg nosioca pravosudne funkcije. Međutim, to se ne može odnositi samo na pravosudne institucije BiH već na kompletno pravosuđe u BiH. Osim toga, to se treba odnositi i na sve nosioce izvršne i zakonodavne vlasti u cijeloj BiH – ističu iz ove stranke.

Također naglašavaju da kada je u pitanju ratna prošlost nije moguće izjednačiti i dovesti u istu ravan nosioce funkcija koji su predstavljali legalnu vlast međunarodno priznate države BiH sa onima koji su protivustavno i protivzakonito bili u funkciji paradržavnih tvorevina.

– Legalna vlast u BiH je vodila politiku odbrane BiH, sprečavanja i kažnjavanja zločina, a na drugoj strani etničko čišćenje, masovni zločini i genocid bili su metod agresije na BiH – rečeno je iz SDA.

Smatraju da je VSTV pokazao nevjerovatan stepen drskosti zahtjevom da se utvrđuje etnička struktura optuženih i osuđenih za ratne zločine i to dovede u vezu sa etničkom strukturom nosilaca pravosudnih funkcija. Ovo je, naglašavaju, u direktnoj suprotnosti sa elementarnim postulatima vršenja sudske vlasti.

– Svako ko je izvršio ratni zločin treba za to da odgovara bez obzira na etničku pripadnost. Nikada neće biti moguće izjednačiti žrtvu i agresora niti balansirati u broju optuženih i osuđenih za ratne zločine, jer nije bilo balansa ni prilikom izvršenja ratnih zločina – navodi se u saopćenju iz SDA.

Zaključili su da je prijedlog VSTV-a za izmjene zakona kojim bi se omogućila smjena sudija i tužilaca na bazi podobnosti “nebulozan” i da neće proći , jer bilo kakvo ispitivanje odgovornosti bez jasno propisanih prekršaja i procedura bi u osnovi podrivalo sistem sudske vlasti u BiH.