Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Ako ne mogu formirati većinu neka proglase bankrot vlasti

sdp-glavni-odbor

Sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) održana je danas u Sarajevu, kao priprema za održavanje šestog redovnog Kongresa te stranke koji je planiran za 3. oktobar.

Većinom glasova usvojen je tekst Prijedloga Statuta stranke, koji će biti proslijeđen delegatima Kongresa na usvajanje.

Također, Glavni odbor je usvojio i Prijedlog inoviranog Programa SDPBiH, koji će biti dostavljen delegatima predstojećeg Kongresa SDPBiH.

Inovacije Statuta i Programa SDPBiH rađene su u proteklih deset mjeseci, a sve organizacije i svi članovi partije su imali pravo svojim amandmanima uticati na sadržaj ovih partijskih dokumenata.

Osim priprema za održavanje šestog redovnog Kongresa, na sjednici je bilo riječi i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Glavni odbor je najoštrije osudio Protokol o reformi pravosuđa BiH, potpisan u Briselu, koji za posljedicu može imati, kako su naveli, potpuni raspad državnog pravosuđa, te totalnu dezintegraciju pravnog sistema BiH, a potom i same države.

Smatraju da se u cijeloj ovoj situaciji SDA ponovo pokušava predstaviti kao opozicija unutar vlasti, kao što su to, kako su naveli, ”činili i u prethodnom mandatu, iako su njihovi funkcioneri trenutno na najodgovornijim i najisturenijim pozicijama u izvršnoj vlasti i u Federaciji BiH i na nivou države”.

– To što SDA sada putem saopćenja za javnost pokušava sakriti svoju odgovornost ne može promijeniti činjenicu da imamo potpisan protokol i da su ih potpisali ministri ispred vlada koje vode premijeri iz redova SDA. Kako i koliko se SDA brine za državu najbolje ilustruje nedavno usvojeni mehanizam koordinacije koji nije ništa drugo, nego ispunjavanje želja i ultimatuma Dragana Čovića i Milorada Dodika. Umjesto skrivanja od vlastite odgovornosti pozivamo SDA i njihove premijere Denisa Zvizdića i Fadila Novalića da hitno pokrenu procedure za smjenu aktualnih ministara pravde koji su potpisali sramni protokol – istaknuto je u saopćenju SDP-a.

Članovi Glavnog odbora su pozvali SDA i HDZ da što prije stvore uvjete za formiranje nove vladajuće koalicije na nivou Federacije BiH i tako, nakon više od dva mjeseca, zakažu sjednicu Federalnog parlamenta i krenu s rješavanjem socijalnih problema građana.

Naglasili su da je trenutni rad manjinske Vlade Federacije BiH, bez podrške većine u parlamentu, potpuno neodrživ, a još je iluzornije, kažu, očekivati da Vlada u svom radu dobije podršku od opozicije.

– Ukoliko stranke pobjednice izbora nisu u stanju, u što skorijem periodu, formirati novu parlamentarnu većinu, vrijeme je da proglase bankrot vlasti i što prije prihvate realnost raspisivanja vanrednih izbora – poručili su.

Članovi su na kraju sjednice usvojili i Izjavu o izbjegličkoj krizi, koju je napisao Socijaldemokratski forum za Jugoistočnu Evropu i Evropski demokratski forum, koja poziva evropske države, političke stranke i civilna društva da pomognu izbjeglicama s Bliskog istoka.