Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP BiH daje punu podršku načelniku Općine Lukavac Edinu Deliću

edin delic
FOTO: I. Kralj

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje pokušaj SDA da pokrene i provede najavljenu proceduru opoziva načelnika Općine Lukavac Edina Delića, rečeno je na današnjoj press konferenciji, na kojoj su se medijima obratili načelnik Delić i Zukan Helez, potpredsjednik SDP BiH.

„Prije svega, želim reći kako Općina Lukavac nije imala budžet tri mjeseca. Na poziciji su me dočekale brojne izvršne sudske presude za blokadu računa, dok se svakodnevno izmišljaju afere i poturaju problemi. Kako sam za svaku blokadu SDA nalazio rješenje, opoziv je ostao posljednje uporište propale SDA politike blokada.

Direktori javnih ustanova, javnih preduzeća i škola na području općine Lukavac su se sramno pridružili i postrojili uz lukavački SDA u pokušaju mog opoziva. Barem se sada vidi ko ih je postavio i da su njihove političke misije ispred onoga što bi trebali raditi – učiti djecu i služiti građanima. Podršku lukavačkoj SDA-ovskoj inicijativi pružio je i predsjednik kantonalne SDA Mirsad Kukić – osoba koju javnost u BiH poznaje po odležanim kaznama za korupciju i političkim spletkama.

Uvjereni smo da opoziv neće proći i da će moja pozicija biti još jača. Međutim, postavlja se pitanje koliko će koštati dva referenduma, ukoliko bi uspio opoziv, ko će to platiti, da li je potrebno gubiti više mjeseci rada za građane i baviti se smjenama i, na kraju, koga to SDA nudi kao protivkandidata?

Poznato nam je da se sprema dobro uigrana SDA „biračka mašinerija“, koja je veoma motivirana da primijeni bogatu paletu metoda izbornog inženjeringa, kako je to bilo prije nekoliko godina u Banovićima, pri opozivu načelnika Bege Birparića.

Prevare neće uspjeti, jer će SDP, sa svojim partnerima u Lukavcu, poduzeti do sada neviđene mjere u zaštiti zakonitosti postupka. Nije moguć scenario prema kome će SDA lažirati opoziv, pa poslije rješavati žalbe u ministarstvima ili sudovima koje SDA ima pod svojom kontrolom. Neviđena armija posmatrača će osigurati poštivanje reda i zakona na svakom biračkom mjestu“, naveo je Delić.

Zukan Helez, potpredsjednik SDP BiH, naveo je kako će SDP čvrsto stati iza načelnika svih građana Lukavca Edina Delića, aktivno sarađujući sa Demokratskom frontom, Socijaldemokratskom unijom i svim organizacijama i pojedincima koji podržavaju legitimno izabranog načelnika.

„Poštovat ćemo naše političke različitosti i očekujemo da se antinacionalističkoj političkoj fronti u Lukavcu pridruže još neki politički subjekti. Svi resursi SDP-a bit će na raspolaganju načelniku Edinu Deliću i njegovom timu. Ovo neće biti kampanja za SDP, već kampanja za podršku zakonitom, profesionalnom i uspješnom vođenju Općine Lukavac. Bit će to kampanja u kojoj će SDP pokazati da može biti velika i snažna partija koja može, za dobrobit građana, surađivati sa svima kojima je interes građana u prvom planu. Na kraju, želim najaviti i održavanje sjednice Predsjedništva SDP-a u Lukavcu 23. oktobra, čime jasno i nedvosmisleno dajemo punu podršku našem načelniku Deliću“, dodao je Helez.