BiH

Poučeni ranijim iskustvima

SDP BiH: Povećanje PDV-a bila bi pljačka decenije

03/12/2019

Ne sumnjamo da će i ovaj put prve reakcije vlasti biti uvjeravanje građana kako do povećanja cijena životnih potrepština neće doći, kažu u SDP-u

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine želi alarmirati javnost, s obzirom da najave o povećanju PDV-a nisu tek razmatranja dijela “struke”. Poučeni ranijim iskustvima, uvjereni smo da se radi o svjesnom ispitivanju javnog mnijenja i postepenog puštanja priče u javnost kako bi se javnost naviknula na ovu sramotnu mjeru, te umanjio očekivan i opravdan bijes građana, kaže se u saopćenju za javnost i dodaje:

– Indikativno je da se priča o povećanju PDV-a plasira odmah nakon što je Predsjedništvo BiH imenovalo Zorana Tegeltiju. Jasno je da bi povećanje PDV-a bilo direktna pljačka građana. Ovo ukazuje da su u pregovorima o formiranju vlasti opet, kao pri uvođenju akciza, cijenu platili građani, koji su jedini stvarni gubitnici trakavice oko uspostave vlasti koja je trajala čak 14 mjeseci.

Ne sumnjamo da će i ovaj put prve reakcije vlasti biti uvjeravanje građana kako do povećanja cijena životnih potrepština neće doći. Isto su učinili prilikom usvajanja akciza, kada je cijena potrošačke korpe vrtoglava rasla, a obećanja o ubrzanoj gradnji kilometara autoputa su se pokazala kao čista laž. Također, pokazalo se kako vlast brzo dogovori oko novih harača na račun građana za pokrivanje budžetskih rupa i njihov ostanak na vlasti.

Upravo akcize i putarine, kao dodatni indirektni porez, zajedno sa PDV-om pokazuju da građani već dobrim dijelom plaćaju daleko više do 17% poreza, a novi nameti najbestidnija su namjera propalih nacionalnih elita da sakriju činjenice na koju dugo upozoravamo – da njihova politika vodi u ekonomsku propast i da nacionalističke teme neće napuniti stomake građana, kaže se u saopćenju za javnost.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.