Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP BiH traži od Fadila Novalića da odmah podnese ostavku

fadil novalic

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH zatražila je danas od Fadila Novalića da podnese ostavku na poziciju premijera FBiH i da se izvini građanima zbog izjave da se štrajkači glađu u tuzlanskoj fabrici TTU “pošto nisu imali platu 15 godina mogu strpiti jos mjesec ili dva”.

U saopćenju za javnost SDP-a se navodi da takva osoba ne može obavljati bilo kakvu javnu funkciju.

-Ukoliko to Novalić ne želi uraditi, tražimo od Bakira Izetbegovića i njegove SDA da ukloni Novalića sa ove pozicije, jer se on ponaša kao stečajni upravnik FBiH, a ne njen premijer. U suprotnom valjda će onda svima biti jasno kako Novalić zapravo samo provodi politiku svoje stranke – ističe se u saopćenju.

Osvrčući se na premijerovu izjavu da je sve oko privatizacije Fabrike duhana Sarajevo (FDS) čisto i zakonito, iz SDP-a ga pozivaju da u tom slučaju podrži održavanje vanredne sjednice Parlamenta FBiH na kojoj bi se o ovoj temi trebalo govoriti. Ta sjednica je prema Poslovniku Parlamenta, kako navode iz SDP-a, morala biti održana do danas, ali je “koalicija SDA-SBB i HDZ to onemogućila”.

Iz SDP-a tvrde kako nije istina da je Vlada FBiH u prošlom mandatu koju je vodio SDP donijela odluku o prodaji FDS-a.

-Istina je da je Vlada koju je vodio SDP pokušala zaustaviti kriminal u ovoj firmi, o čemu svjedoče desetine krivičnih prijava koje su podnijete u vezi toga – saopćeno je iz SDP-a, uz podsjećanje da su za vrijeme vladavine ove stranke usvojeni Zakon o reviziji privatizacije i Zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine “kako bi se makar malo pravde osiguralo prije svega za stotine hiljada opljačkanih radnika”.

Premijer Novalić o štrajku glađu radnika TTU-a: Neka sačekaju još mjesec-dva