Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Troje optuženih sporazumno priznali krivicu: Utajili 1,5 miliona KM

sud i tuzilastvo bih

U okviru predmeta Tužilaštva BiH, troje optuženih za poresku utaju u iznosu od 1.497.088 KM, za koji iznos su oštetili budžet BiH, usljed jakih dokaza tužilaštva, nakon konsultacija sa advokatima, odlučili su se na sporazumno priznanje krivice.

Sporazumnim prizanjem krivice optuženih postiže se svrha kažnjavanja – oduzima se nezakonita imovinska korist i obeštećuje država, a navedeni predmet je okončan u potpunosti.

Sporazumno su priznali krivicu optuženi:

– Halil Sinanović, rođen 15. septembra 1958. godine u mjestu Sladna, opština Srebrenik, gdje je i nastanjen, ranije osuđivan, državljanin Bosne i Hercegovine.

Predložena kazna zatvora, kao glavna kazna, u trajanju od jedne godine, kao i sporedna novčana kazna u iznosu od 70.000. KM, koju kaznu će optuženi uplatiti u roku od 12 mjeseci od dana zaključenja sporazuma. Od optuženog se oduzima iznos od 234.950 KM na ime protivpravno stečene imovinske koristi.

– Edina Tursunović, rođena 17. maja 1982. godine u Gračanici, nastanjena u Tuzli, državljanka Bosne i Hercegovine. Predložena kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

– Pravno lice “Sinbra” d.o.o. Tuzla, sa sjedištem u Tuzli, čiji je osnivač i direktor Halil Sinanović. Predložena novčana kazna u iznosu od 100.000 KM, koju kaznu će pravna osoba uplatiti u roku od 12 mjeseci od dana zaključenja sporazuma. Od optuženog je u odvojenom postupku oduzet ukupan iznos od 1.515.000 KM na ime protivpravno stečene imovinske koristi postupkom prinudne naplate pretraživanja, putem hipoteke.

Svi optuženi su priznali krivicu za krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. Krivičnog zakona BiH.

Optuženi su priznali krivicu dobrovoljno i sa razumijevanjem, bez ikakve prisile ili nagovora, te se odriču prava na suđenje, kao i prava žalbe na presudu koju im na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Sporazumna priznanja krivice proslijeđena su Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.