Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Nedopustivo je da banke lihvare bh. građane

Irfan Cengic

Klub poslanika Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima jer, kako je rečeno na pres-konferenciji te stranke, žele da spase 10 hiljada porodica u BiH “dužničkog ropstva i bankrota”.

Generalni sekretar SDP-a BiH Irfan Čengić naveo je da je većina ovih kredita uzimana da bi se riješilo stambeno pitanje naših sugrađana. Po njegovim riječima, ti ljudi, iako su vratili i glavnicu duga i kamate, i dalje vraćaju banci kredite.

Čengić je ocijenio da je ovo “nepravedan i nepošten sistem i država mora stati iza svojih građana”.

“Zakonom koji predlaže SDPBiH će biti omogućeno građanima da sve kredite koje su uzeli u švicarskim francima izvrše konverziju u kredite u konvertibilnim markama”, pojasnio je.

[yuzo_related]Istaknuo je da je nedopustivo da “banke lihvare i profitiraju na teškoj ekonomskoj situaciji bh. građana i da ostvaruje ekstraprofit pored onog osnovnog profita koji svakako imaju”.

Čengić navodi da su ovakva rješenje već primjenile zemlje članice EU kao što su Mađarska i Hrvatska.

“Glasanjem o ovom zakonu će se jasno pokazati ko je na strani građana, a ko je na strani banaka. Samim predlaganjem ovog zakona SDP pokazuje da je na strani građana i da želimo da se riješi ovaj problem za građane”, zaključio je Čengić.

Šef Kluba poslanika SDP-a BiH u Parlamentu FBiH Elvir Karajbić je kazao da je problem u RS-u djelimično počeo da se rješeva, odnosno najava je bila jučer da će od 30 do 50 posto ukupnog duga Hypo banka otpisati korisnicima kredita.

“To u Federaciji dosad nije slučaj. Mi iniciramo rješavanje problema na način da se usvoji ovaj zakon ili na način kako je to Hypo banka najavila da će otpisati 30 do 50 posto ukupnog duga korisnicima kredita”, naveo je Karajbić.

Po njegovim riječima, potreba za donošenje ovog zakona ogleda se i u tome da je sve veći broj klijenata koji su tužili banku dobilo na sudu, tako da imaju presude koje su u njihovu korist.

Karajbić je dodao da Parlament FBiH treba da štiti interese građana FBiH i “to je osnovno pravilo zašto treba da se donese ovaj zakon, da se zaštite građani, a ne monopolisti”.

“Pozivamo sve one koji smatraju da se određene odredbe ovog zakona mogu popraviti, da to urade u amandmanskoj fazi. Prihvatit ćemo sve one odredbe koje nisu na štetu korisnika kredita. Pozivamo i Vladu FBiH i sve zastupnike u Parlamentu da stanu na stranu građana FBiH, a ne na stranu određenih monopolista”, zaključio je Karajbić.