Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Novi nameti bahate Vlade FBiH i premijera Fadila Novalića

BiH

fadil novalic

Socijaldemokratska partija BiH još jednom zahtijeva od Vlade Federacije BiH da odmah povuče iz primjene Pravilnik o oporezivanju toplog obroka i regresa, koji je, osim što je štetan, također nezakonit i protivan odluci Ustavnog suda FBiH.

Naime, primjenom ovog Pravilnika najviše su pogođeni radnici koji primaju minimalac od 406 KM, odnosno, svi radnici koji imaju plate manje od 500 KM. Upravo će ova kategorija radnika na svojoj koži najviše osjetiti rezultate kvazireformi Vlade koju predvodi Fadil Novalić i Izetbegovićeva SDA.

Oporezivanje toplog obroka i regresa će sigurno dovesti do smanjenja primanja radnika, ali i do smanjenja broja zaposlenih u FBiH, jer oprezivanje ne prati smanjenje doprinosa na plate, što je još jedno, u nizu, lažnih obećanja Vlade FBiH.

Koliko su federalnom premijeru Fadilu Novaliću bitni radnici dokazuje i činjenica da se trenutno nalazi na službenom putu u Sjedinjenim Američkim Državama, što je nastavak njegove sramne politike prema radnicima u FBiH, koju je potvrdio prije nekoliko dana izjavom kako radnici tuzlanskog TTU-a mogu štrajkovati glađu i nekoliko sljedećih mjeseci, zbog čega i dalje tražimo njegovu hitnu ostavku.

SDP BiH je i u julu ove godine zatražio da se sporni Pravilnik o oporezivanju toplog obroka i regresa povuče, ali evidentno je da je odluka o primjeni ovog Pravilnika namjerno prolongirana nakon datuma održavanja ovogodišnjih lokalnih izbora, kako vladajuća koalicija ne bi imala još lošiji rezultat na lokalnim izborima.

Iako vladajuća koalicija nije našla za shodno da, već tri mjeseca, zakaže sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, zastupnici SDP-a će već na prvoj sljedećoj sjednici tražiti usvajanje zaključaka, kojim bi se naredilo Vladi FBiH da ovaj sramni Pravilnik povuče iz primjene.