Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Podrška sindikatima u zaustavljanju pljačke radnika i budućih penzionera

BiH

sdp sjednica5

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine pozdravlja i podržava borbu Sindikata policije, Sindikata rudara, Sindikata hemije i nemetala i svih drugih, u pokušaju spriječavanja umanjenja penzija radnicima, kako je predložila Vlada Federacije, koju čine SDA-SBB i HDZ, u prijedlogu novog Zakona o PIO, saopćeno je danas iz SDP-a.

Tvrde da je Vladina politika pravljenja sukoba između različitih društvenih grupa dobila jedini logičan odgovor.

– Ovakva politika, ne samo da je neodgovorna, već i opasna, zbog uvođenja društva u Federaciji BiH u dodatnu nestabilnost, jer su socijalne tenzije dovedene do ruba pucanja. Kako se ne bi pravili dodatni problemi, još jednom pozivamo Vladu FBiH da odustane od očite namjere da pljačkom budućih penzionera, ublaži posljedice pljačke trenutnih penzionera. Pozivamo Vladu da prihvati prijedloge SDPBiH i poveća vrijednost opšteg boda u prijedlogu Zakona o PIO i tako osigura da penzije i u budućnosti budu približno jednake penzijama koje se ostvaruju prema trenutnom zakonu – navodi se u saopćenju.

Tvrde da je to obaveza koja prozilazi iz Strategije reforme PIO koju je usvojio Parlament FBiH.

– Trenutne anomalije u sistemu PIO treba riješiti izmjenama postojećeg Zakona, jer ova lažna reforma od sadašnje radničke, planira napraviti još veću penzionersku sirotinju u budućnosti. Jednako je tako moguće povećati penzije trenutnim penzionerima, ako je Vlada iskrena u tvrdnjama da za to povećanje novac postoji. Ujedno, ovo je način da se zaustavi uvođenje bilo kakvog privilegovanog položaja za ostvarivanje prava na penziju za bilo koju vrstu zanimanja, što može dovesti do ugrožavanja kompletnog sistema penzijskog osiguranja. Povećanjem opšteg boda, na najbolji način zaštitili bi se interesi svih radnika, ali i stabilnost Fonda PIO/MIO u FBiH – saopćio je SDP.