Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ostavke čelnika organizacije “Miss America” zbog vrijeđanja misica

missamerica-

Visokopozicionirani rukovodioci organizacije “Miss America” podnijeli su ostavke nakon otkrića internih mailova u kojima su nekadašnje misice nazivane pogrdnim imenima.

Ostavke su podnijeli izvršni direktor organizacije Sam Haskell, predsjednik Josh Randle, predsjedavajuća organizacionog odbora Lynn Weidner i članica odbora Tammy Haddad, nakon što su u američkim medijima objavljeni mailovi koji sadrže komentare o izgledu i privatnom životu bivših misica.

Takve komentare kritikovale su bivše takmičarke izbora ljepote, prenosi BBC.

“Već dugo vremena pokušavam objasniti ljudima u svom okruženju da se ovo dešava i da su se takve stvari izgovarale”, izjavila je za NBC televiziju Mallor Hagan, bivša Miss Amerike koja je takođe bila ismijana u nekim porukama.

Gretchen Carlson, bivša Miss Amerike i televizijska voditeljica, izjavila je da mailovi navodno sadržavali “odvratne” i vulgarne komentare o ženama.

Skandal je izbio u četvrtak kada je američki portal Huffington post objavio sadržaj mailova u kojima su u periodu od tri godine vulgarnim komentarima ismijavane bivše misice.

Upravni odbor organizacije “Miss America” je prihvatio Haskellovu ostavku, koja je odmah stupila na snagu, dok će Randle i Weidner nastaviti raditi još nekoliko sedmica kako bi pomogli u periodu promjene rukovodstva.