BiH

"Iživljavanje na privredi i građanima"

SDP: Vlada FBiH mora hitno smijeniti Upravu Elektroprivrede BiH

03/02/2022

Vlada FBiH mora hitno smijeniti Upravu Elektroprivrede BiH, koja se iživljava na privredi i građanima

Socijaldemokratska partija BiH traži od Vlade Federacije BiH hitnu smjenu Uprave Elektroprivrede BiH, a od nadležnog tužilaštva da pokrene postupak i zaustavi iživljavanje nad privrednicima i građanima, navedeno je u saopštenju SDP-a BiH kojeg prenosimo u cjelosti.

S obzirom da je više nego jasno kako Vlada FBiH podržava nezakonito djelovanje uprave EP BiH, tražimo od nadležnog tužilaštva da po članu 370 Krivičnog zakona FBiH hitno poduzme aktivnosti u zaštiti pravnog poretka, privrednika i stanovništva od krivičnog djela samovlašća menadžmenta EP BiH koji pokušava ostvariti korist koja joj po zakonu ne pripada.

Najviše zakonodavno tijelo FBiH je usvajanjem izmjena Zakona o električnoj energiji jasno utvrdilo principe formiranja cijene prema krajnjim potrošačima, te stoga ne postoji niti jedan pojedinac koji ima pravo raznoraznim ugovornim nezakonitim vratolomijama vlastitu poslovnu nesposobnost prebacivati na privredu i građane.

Više je nego jasno kako se aktuelna Uprava EP BiH u potpunosti pogubila u svojim nadležnostima, te anarhijski štiteći svoje poslovne promašaje preuzela ulogu i zakonodavne i izvršne vlasti čime je jasno zloupotrijebila položaj što traži hitnu reakciju tužilaštva.

U godinu koja je obilježena teškim socijalnim inflatornim udarom, očekivati je bilo da država izvoznik električne energije preko sposobnog menadžmenta iskoristi viškove za ublažavanje socijalnih posljedica i konkurentnost privrede.

Nažalost, zbog nesposobnosti političko-trgovačke Uprave mi se danas nalazimo u situaciji da državno javno preduzeće praktično neosnovano urušava vlastitu privredu i posljedično stanovništvo gura u još težu socijalnu situaciju.

Na kraju, još jednom pozivamo Vladu FBiH da izvrši smjenu uprave EP BiH, te time demantuje glasine kako se radi o zajedničkim dogovorenim aktivnostima maltretiranja privrednika, navedeno je u saopštenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.