Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud Bosne i Hercegovine

Trifkoviću, Milinkoviću i Kneževiću ukinut pritvor, oduzete im putne isprave

tuzilastvo-bih (1)

Marko Trifković, Miroslav Milinković i Želimir Knežević osumnjičeni su da su počinili krivično djelo organizirani kriminal

Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o žalbama branilaca osumnjičenih u predmetu Marko Trifković i drugi, donio je 1. februara rješenje kojim su djelimično uvažene žalbe branilaca osumnjičenih Marka Trifkovića, Miroslava Milinkovića i Želimira Kneževića, te je rješenje Suda od 14. januara ove godine preinačeno na način da je osumnjičenima ukinut pritvor određen rješenjem Suda od 22. oktobra 2021. godine, a produžen rješenjem Suda od 17. novembra 2021. godine.

Na osnovu članova Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine (ZKP BiH) osumnjičenom Miroslavu Milinkoviću i osumnjičenima Marku Trifkoviću i Želimiru Kneževiću se izriču mjere zabrane.

Mjere se odnose na zabranu napuštanja mjesta boravišta. Mjesto prebivališta, odnosno boravišta, osumnjičeni ne smiju napustiti bez prethodnog odobrenja Suda osim kada se moraju pojaviti pred Sudom BiH ili po pozivu Tužilaštva BiH.

Provjeru mjere zabrane provodit će ovlaštene službene osobe tako što će najmanje jedanput dnevno, nasumice, kontrolirati da li osumnjičeni borave na naznačenoj adresi, te pismeno odmah obavijestiti Sud ukoliko osumnjičeni ne budu zatečeni na adresi.

Naređuje se privremeno oduzimanje putnih isprava BiH uz zabranu izdavanja novih, te se zabranjuje korištenje lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine.

Kako je saopćeno iz Suda BiH, zabrana se odnosi i na sastajanja s određenim osobama na način da se osumnjičenima zabranjuje sastajanje i kontaktiranje sa saizvršiocima, te svjedocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine uključujući i približavanje na udaljenosti od 100 metara, kao i svaki kontakt, uključujući i telefonski ili kontaktiranje preko posrednika sa svim ostalim osobama koje mogu biti vezane za ovaj krivični postupak.

Izrečene mjere zabrane će trajati dok za njima postoji potreba, a najduže do pravomoćnosti presude ako osumnjičenima nije izrečena kazna zatvora i najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne ako je osumnjičenima izrečena kazna zatvora, odnosno do drugačije odluke Suda.

Kontrolu opravdanosti ovih mjera Sud će vršiti svaka dva mjeseca. Osumnjičeni su upozoreni da će im biti određen pritvor ukoliko ne budu postupali u skladu sa svim izrečenim mjerama.

Marko Trifković, Miroslav Milinković i Želimir Knežević osumnjičeni su da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje i krivičnim djelom teške krađe iz člana 287. Krivičnog zakona Federacije BiH i teške krađe Krivičnog zakona Republike Srpske i pranje novca KZ BiH.