SDP: Vlada FBiH odluke donosi daleko od očiju javnosti

BiH

vlada fbih

“Jučer i danas svjedočimo realizaciji telefonski potvrđene amaterske inicijative za višestruki porast nameta na gorivo, bez bilo kakve ozbiljne analize od strane predlagača, a koja ponovno predstavlja novi udar na građane. Ako su cijena rasterećenja privrednika novi nameti građanima, onda je Vlada Fadila Novalića evidentno izgubila kompas”, kaže se u saopštenju SDP-a koje prenosimo u cjelosti.

“Također, skandalozno zvuči kako je Vlada formirala vlastitu kompaniju, bez da je javnost o tome čak i naknadno obaviještena, pa se postavlja pitanje kakva je svrha i namjera ovog tajnog poteza Vlade? Posebno iznenađuje da je Vlada, potpuno nezakonito, prepustila na upravljanje novoj firmi imovinu iz pasivnog podbilansa FBiH vrijednu više od milijardu KM.

Pitanje je, do kada će se Vlada ponašati kao diverzant u vlastitim nadležnostima i među svojim građanima, te gdje je mjera bahatosti, koja očigledno ne završava samo na kadrovskim smjenama i svjesnim obmanama javnosti sa netačnim statističkim podacima o zapošljavanju, nego stalnim skrivenim potezima, poput sramnog potpisivanja protokola koji ruši pravosuđe na državnom nivou.

S obzirom da se radi o Vladi koja je bahata, neodgovorna i netransparentna od svog formiranja, te je to Vlada koja nema parlamentarnu podršku, javno pitamo rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH zašto se već sedmicama ne zakazuje sjednica na temu izglasavanja nepovjerenja Vladi za koju su istekli svi predviđeni rokovi?

Očigledno je kršenje svih procedura kod usvajanja Zakona o radu bez reakcije nadležnih, pa čak i međunarodne zajednice, ohrabrilo krnju vlast da nastavlja sa nepoštivanjem Ustava FBiH i Poslovnika o radu Parlamenta FBiH”, kaže se u saopštenju.