SDP: Za BiH nije dobro da se podijeli škola u Jajcu

SDP

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) protivi se osnivanju nove srednje škole u Jajcu, koju bi pohađala isključivo djeca Bošnjaka. Iz ove partije smatraju da bi to dovelo do nove podjele u društvu i razjedinjavanju Bosne i Hercegovine, piše Patria.

Na konferenciji za medije SDP-a SBK poručeno je kako će se ova partija boriti svim legalnim metodama da u Jajcu ne dođe do podjele učenika na bošnjače i hrvatske.

O osnivanju škole za bošnjačku djecu u Jajcu Skupština Srednjobosanskog kantona odlučivat će na sjednici Skupštine naredne sedmice.

Srednja škola u Jajcu trenutno radi po hrvatskom nastavnom planu i programu, iako je skoro podjednak broj bošnjačke i hrvatske djece koji pohađaju ovu školu. Bošnjačkoj djeci nije omogućeno da izučavaju predmete po bosanskom programu. To predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava. Na školskim diplomama još uvijek se nalazi grb neustavne Herceg Bosne, što je također kršenje zakona BiH.

Članovi političkih stranaka u SBK, koji predstavljaju Bošnjake, SDA i SBB, pokrenuli su inicijativu za osnivanje škole za bošnjačku djecu. Navode da će to zadovoljiti nacionalne interese Bošnjaka u ovom gradu.

Iz SDP-a smatraju kako osnivanje škole za djecu Bošnjaka neće dovesti do napretka u društvu. Naprotiv, navode iz SDP-a, dovest će do novih nacionalnih podjela u zemlji. Iz ove partije predlažu da u Jajcu ne osnivaju novu škola, već da se u postojeću školu uvede nacionalna grupa predmeta.

Edina Kurt, predsjednica SDP-a u Jajcu rekla je da je dovoljno obezbijediti da djeca Bošnjaka i Hrvata odvojeno izučavaju maternji jezik i historiju, dok su ostali predmeti potpuno isti za sve nacionalnosti. To bi spriječilo nove podjele u BiH.

Podjeli škole na bošnjačku i hrvatsku protivi se i većina učenika. Oni su danas u Jajcu organizirali i protesnu šetnju u znak pritivljenjima novim podjelama, piše Patria.