Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDPBiH pozdravio sazivanje sjednice Parlamenta FBiH

predsjednistvo_sdpbih

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH pozdravilo je informaciju da je, na inicijativu SDP-a, uz podršku ostalih opozicionih stranaka, rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, napokon, sazvalo vanrednu sjednicu na teme sumnjive privatizacije Fabrike duhana Sarajevo, stanja u zdravstvenom sistemu, te teškog stanja u federalnom Zavodu PIO/MIO.

Predsjedništvo SDP-a navodi “da od sastanaka predsjednika vladajućih stranaka i uvjeravanja putem medija da je koalicija stabilna, građani ove države nemaju nikakve koristi”.

– Ako vladajuća većina postoji, onda to trebaju pokazati u parlamentarnim klupama, a ne na intimnim druženjima predsjednika stranaka – saopćeno je iz SDP-a BiH.

U ovoj stranci smatraju “da građani ove zemlje nemaju nikakve koristi ni od njihovih konstatacija kako do sada nisu uradili dovoljno, kako bi realizirali barem jedan od desetaka kapitalnih infrastrukturnih projekata koje je pokrenula vlada predvođena SDP-om”.

– Građani bi jedino imali koristi od konačne realizacije nekog od tih projekata – navodi se u saopćenju.

Predsjedništvo SDPBiH je uputilo poziv CIK-u BiH da ispuni zakonsku obavezu i bez odlaganja odredi termin održavanja lokalnih izbora u Stocu, te su ova institucija i njeni članovi pozvani da ne pristaju na politizaciju, a samim tim i diskreditaciju vlastite, Ustavom i Izbornim zakonom BiH definirane pozicije i zadaće.

Jednako, vladajuća koalicija je pozvana da konačno pristupi rješavanju pitanja Mostara, čiji građani moraju imati pravo izbora svojih predstavnika.

Povodom posljednjih hapšenja osumnjičenih za ratne zločine na području Orašja, Predsjedništvo SDPBiH je izrazilo povjerenje u nepristrasan rad nadležnih pravosudnih institucija, koje su pozvane da utvrde sve činjenice vezano uz ovaj slučaj.

– Također, dužnosnici stranih država, u konkretnom slučaju Republike Hrvatske, ponovno su pozvani da Bosnu i Hercegovinu prestanu tretirati kao poligon za sticanje političkih poena i nametanje vlastitih interesa – navodi se u saopćenju.