Sebija Izetbegović: Ja sam na KCUS-u sjela na električnu stolicu

sebija1

Asocijacija žena Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Hercegovačko-neretvanskog kantona organizovala je javnu tribinu na temu “Politika iz ženskog ugla”, a jedan od predavača je bila i Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Javna tribina održana je u Konjicu.

Izetbegović je dočekana s velikim aplauzom oko 300 stotina žena u hotelu Garden City.

“Nemojte da se bojite da budete u politici, nemojte da budete na vodećim funkcijama, da budete supruge političara i nemojte da se bojite medija. Ja sam na KCUS došla na 100 miliona duga i sjela sam na električnu stolicu, a ne na direktorsku stolicu. I nisam došla na KCUS da nešto uzmem nego da nešto dam. Sa jučerašnjim danom otplatili smo 83,5 miliona KM duga koji sam ja naslijedila”, rekla je Izetbegović na početku izlaganja.

“Ja sam direktorica KCUS-a, ali kada se razbolim ja ne znam gdje treba da odem. Svi mi koji plaćamo zdravstveno osiguranje, i oni koji ga ne plaćaju, moraju da znaju svaki korak u putu pacijenta. Kako da racionaliziramo potrošnju? Kanton Sarajevo troši 360 miliona KM godišnje i to je ogromna svota novca iz koje možemo imati puno bolju zdravstvenu uslugu nego sad”, kazala je između ostalog Izetbegović.

Dodala je i da KCUS ima 3.500 zaposlenih i da je svakog mjeseca na bolovanju njih 10 posto što predstavlja ogroman trošak.

Dotakla se i prezimena koje nosi…

“Ja nisam direktno u politici, ali sam u njoj posredno. Ja sam 35 godina udata i moje je prezime bilo Izetbegović kada je moj svekar bio u zatvoru i kada je bio predsjednik. Za to prezime nije uvijek vezano sve što je ugodno, ali ga nosim s ponosom”, kazala je direktorica KCUS-a.

Mediji špekulišu da je njeno današnje pojavljivanje u Konjicu najava kandidature za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda na Općim izborima 2018.

Osim doktorice Izetbegović ženama u sali obratile su se i Senija Bubić, predsjednica Asocijacije SDA žena i Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije BiH.