Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sebija Izetbegović: Od mog dolaska KCUS su napustila 23 ljekara – dobrovoljno!

sebija-izetbegovic
FOTO D. Begović / Fokus.ba

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović potvrdila je na konferenciji za novinare da su od njenog dolaska na čelo te zdravstvene ustanove otišla 23 ljekara.

„Oni su otišli svojevoljno i skoro svi su radili na privatnim klinikama. Prijateljski su mi rekli da ne mogu napustiti svoje privatne klinike u koje su uložili mnogo. Još su rekli: Pošto nam ti ne bi dozvolila da izlazimo u radno vrijeme, mi ćemo napustiti KCUS“, kazala je Izetbegović.

Govorila je i o stanju koje je prije godinu dana zatekla, dolaskom na čelo KCUS-a, te navela kako je među više od 3.600 zaposlenika, njih 553 obnašalo dužnosti s posebnim ovlastima, odnosno primali su veće, šefovske plaće.

„Danas imamo 353, čime je napravljena ušteda od 600.000 konvertibilnih maraka (300.000 eura) na godišnjem nivou“, rekla je Izetbegović.

Istaknula je kako je dug po njenom dolasku bio veći od 100 miliona konvertibilnih maraka (50 miliona eura), ali je „predanim radom“ s posljednjim danom 2016. godine vraćeno 63 miliona konvertibilnih maraka (31,5 miliona eura).

Prema njenim riječima „veći dio upravljačke strukture bio je na bolovanju” za što nije mogla shvatiti uzrok.

„Takvi uposlenici su šetali gradom i obilazili sarajevske kafane. Za to vrijeme naši pacijenti su čekali svoje doktore. Oni nisu dolazili u svoje dežure ili su za to vrijeme radili u svojim privatnim klinikama. Na nekim klinikama bilo je uobičajeno da odsustvuju s posla, a šef jedne klinike nam je rekao da ga neće biti u septembru jer će mjesec uzeti bolovanje, a nakon toga godišnji odmor“, navela je Izetbegović.

Ispričala je i kako je „bilo situacija da medicinske sestre rade samo s teškim pacijentima, prenose takve pacijente na nosila, a neke su bile pošteđene i radile su kancelarijske poslove“.

Po njenim riječima, bilo je i liječnika koji su „na posao samo dolazili kako bi podijelili vizit-kartice za svoju privatnu praksu“.

– Klinički centar Univerziteta u Sarajevu je bio najbolji ne samo u BiH nego i regiji, sada smo treći, takmičimo se da budemo opet prvi – kazala je Izetbegović.

Izetbegović se osvrnula na dugi period čekanja na usluge, te da se zbog toga prerušila u civila i otkrila da su pacijenti ulazili čak i na sporedne ulaze ako su imali “štelu”. Ona je, kako kaže, sama probala u civilnoj odjeći ući na sporedni ulaz, ali nije uspjela i tada su je prepoznali, te je dodala da liječenje ne smije biti samo za one koji imaju štele.

Kulenović: Izetbegović postavlja svoje jatake

Prethodno je, sada već bivši predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo, Fahrudin Kulenović poručio kako je novo vodstvo komore, na čijem čelu je pedijatar Raho Spahović, izabrano nezakonito.

Za osobe koje su postavljene na čelo Ljekarske komore, smatra da su „jataci“ Sebije Izetbegović.

Po njegovim riječima, odluka o izboru novog vodstva komore je „nelegalna, siledžijska i nezakonita“.

„Sebija Izetbegović na ovaj način želi potpuno ovladati zdravstvom. Želi svoje vazale i jatake postaviti u Ljekarsku komoru Kantona Sarajevo, kao što već i jeste. Ne vjerujem da se ovakvo stanje može održati čak ni u našoj jadnoj Bosni i Hercegovini. Kandidate je izmislila Sebija Izetbegović, nije bilo rasprave o njima, a takvu sjednicu naš statut ne poznaje”, kazao je Kulenović.

Smatra „sramnom“ odluku po kojom je za predsjednicu Sindikata KCUS-u „imenovana medicinska sestra pored toliko doktora“ koji rade u toj zdravstvenoj ustanovi.

„Sindikat nazivamo sestrinski, jer je Sebija Izetbegović namjestila medicinsku sestru za predsjednicu Sindikata, a sada joj smeta komora koju sam ja vodio na način da sam ukazivao na njene greške koje je činila u zdravstvu, a koje su česte i velike. Treba joj predsjednik Ljekarske komore koji će povlađivati njenim odlukama i greškama. To je razlog hajke na mene koja traje godinu, ali sve ćemo riješiti na sudu – ništa nije gotovo“, najavio je Kulenović.