Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sedam kulturnih institucija podnijelo žalbe Vladi FBiH

vlada-fbih345

Zastupnici sedam kulturnih institucija i organizacija uložili su žalbe Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, nezadovoljni odlukom Federalnog ministarstva kulture i sporta o transferu novca za kulturu od značaja za Federaciju, saopćio je jedan od podnosilaca žalbe, Internacionalni teatarski festival MESS.

Tvrde da je riječ o nezakonitom postupku i dodjeli novca te traže poništenje odluke Ministarstva i ponovni postupak vrednovanja prema zakonom predviđenim kriterijima, navedeno je također.

Osim Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Scene MESS, žalbe su uložili: East West Centar, Bosansko narodno pozorište Zenica, Sarajevo Film Festival, Ars Aevi, Sarajevske večeri muzike SVEM i Balet Fest.

Zastupaju ih odvjetnici Senka Nožica, Nedim Ademović i Alma Mulahasanović.

– Žalbe se ulažu zbog nezakonitosti postupka a kriteriji iz Javnog poziva nisu poštovani po više osnova. Sredstva su dijeljena po etničkom kriterijumu koji nije zakonom propisan te su također u više slučajeva dijeljena privrednim subjektima i projektima koji nemaju veze s kulturom (npr. “Večernjakov pečat”) i koji nisu predviđeni kriterijima. Sredstva su dijeljena i općinama (npr. Kreševo, Posušje, Ljubuški, Foč̌a) te u jednom slučaju i općinskom načelniku iako to nisu institucije, organizacije ili udruženja za kulturu kako je propisano Javnim pozivom – citat je iz saopćenja.

Prema daljnjim navodima, novac je dijeljen turističkim i ekološkim manifestacijama te drugim projektima koji nisu u domenu međunarodne kulture i za koje postoje posebni grantovi.

S druge strane, priznatim međunarodnim institucijama i organizacijama s višegodišnjom tradicijom u međunarodnoj kulturi i s ugledom u svijetu, novac je ukupno smanjen za 65 posto u odnosu na četvorogodišnji prosjek, navode podnosioci žalbi.

Po njihovom mišljenju, to je antievropski pristup kad je riječ o međunarodnoj kulturi od značaja za Federaciju BiH i Bosnu i Hercegovinu.