Raste izvoz iz BiH, deficit smanjen za više od sedam posto

izvoz-bih123

Vijeće ministara BiH usvojilo je Analizu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine za prvih devet mjeseci 2015. godine, u kojoj se navodi daljnji rast izvoza i pad uvoza, što je dovelo do pada deficita za 7,02 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Prema Informaciji, ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene u ovom periodu iznosio je 18,48 milijardi KM, što je za oko 156 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 56,73 posto, što je za 2,82 posto više u odnosu za isti period prošle godine.

Evropska unija je i dalje glavni vanjskotrgovinski partner BiH i u ukupnom obimu robne razmjene učestvuje sa 64,73 posto, slijede zemlje potpisnice sporazuma „CEFTA 2006“ s 13,31 posto te ostale zemlje s 21,96 posto.

U prvih devet mjeseci ove godine BiH je najviše izvozila u Njemačku, Italiju, Srbiju, Hrvatsku, Austriju, Sloveniju, Tursku, Crnu Goru, Mađarsku i Nizozemsku. Izvoz u ove zemlje čini 76,26 posto ukupnog izvoza. Najviše se uvozilo iz Njemačke, Italije, Srbije, Hrvatske, Kine, Rusije, Slovenije, Turske, Austrije i SAD-a. Uvoz iz ovih zemalja učestvuje sa 72,60 posto u ukupnom bh. uvozu.

U periodu od januara do septembra ove godine u odnosu na isti period prethodne godine zabilježen je enorman rast izvoza svježeg ili rashlađenog goveđeg mesa u vrijednosti od 51,38 miliona KM, a u istom periodu prethodne godine vrijednost izvoza je bila 812,67 hiljada KM. Ovo goveđe meso se izvozilo samo u Tursku. Istovremeno je u ovom periodu zabilježen značajan rast izvoza smrznutog goveđeg mesa u vrijednosti od 17,86 miliona KM, dok je u istom periodu prethodne godine izvoz ovog mesa iznosio 1,26 hiljada KM.