Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

lijepe vijest

Sedmomjesečni Vinko nakon teških operacija uspješno završio liječenje u Turskoj (FOTO)

vinko (1)

Hrabri Vinko je prvi operativni zahvat preživio kao jednomjesečna beba, a nakon šest mjeseci je podvrgnut i dugoj operaciji koja je uspješno izvedena, te se s roditeljima zdrav vratio u Novi Travnik

Sedmomjesečni Vinko Jukić izliječen je nakon dvije operacije koje su mu u Turskoj izvedene zbog srčanog oboljenja sa kojim se rodio, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrabri Vinko sin je Tanje i Josipa Jukić iz Novog Travnika, a nedavno se vratio iz Istanbula u kojem je bio na liječenju zbog urođene bolesti srca Tetralogije Fallot.

Ljekari su po dijagnostici utvrdili da je neophodno uraditi zahtjevne operativne zahvate te je u Tursku prebačen ambulantnim avionom u bolnicu Acibadem Bakirkoy.

Vinko je prvi operativni zahvat preživio kao jednomjesečna beba, a nakon šest mjeseci je podvrgnut i dugoj operaciji koja je uspješno izvedena te se s roditeljima zdrav vratio u Novi Travnik.

Kardiovaskularni hirurg bolnice Acibadem Bakirkoy Yusuf Kenan Yalcinbas za AA je kazao da se jedna od stotinu beba rađaju s uređenim srčanim bolestima, ali da sva ta oboljenja ne zahtijevaju hitne operacije.

Ističući kako neke te urođene bolesti pak zahtijevaju operativne zahvate već u prvim danima bebinog života, Yalcinbas je kazao da je i hrabra beba Vinko imao bolest iz te kategorije.

On je pojasnio da se Fallotova tetrologija manifestira plavetnilom kože i nedovoljnim dotokom krvi u pluća te u konačnici nedovoljnim snabdijevanjem ćelija kisikom.

“U Vinkovom slučaju smo imali još i to da plućne arterije nisu bile razvijene i zato je bila potrebna hitna operacija. Prvom operacijom smo proširili kanale kako bi se razvijale plućne arterije. Kada je beba imala sedam mjeseci, uradili smo i drugu operaciju i zatvorili prazninu među srčanim komorama. Korigovali smo opet kanale u kojima su plućne arterije i Vinkovo srce trenutno radi skoro kao i svako drugo zdravo srce. Plavetnilo je nestalo i nadamo se da će ostatak života provesti slično kao i njegovi vršnjaci“, kazao je Yalcinbas.

Naglasivši da će hrabri Vinko i njegovo zdravstveno stanje i dalje biti pod prismotrom ljekara u Bosni i Hercegovini i Turskoj, Yalcinbas je kazao da Vinko ne bi trebao imati veće poteškoće u životu jer takvi pacijenti poslije druge operacije nastave približno normalan život.

“Neophodno će biti jedino da izbjegava aktivnosti koje ekstremno zamaraju. O tome postoje edukacije, a može se pojaviti i potreba za korištenjem nekih lijekova. To je procesa koji se treba pažljivo pratiti, ali želim Vinku sve najbolje“, kazao je Yalcinbas.

O sve većim zanimanjem stranih pacijenata za liječenje u Turskoj, Yalcinbas je kazao da je turska medicina napredovala i da je ponos te države i nacije.

“Ovdje postoje sve mogućnosti i zato na Balkanu, Kavkazu, arapskim zemljama i drugim regijama odmah pomisle na Tursku kada se javi potreba za hitnim operacijama zbog urođenih srčanih bolesti. Turska je postala prvi izbor zbog niza prednosti koje ima u odnosu na ranije slučajeve kada su se pacijenti liječini u Americi i Evropi“, kazao je Yalcinbas.

On je dodao da se tu ne radi o operativnim zahvatima i liječenju u kojem učestvuje mali broj, već da je riječ o timu od 50 i više medicinara čiji dobro usklađeni i profesionalni rad može donijeti dobre rezultate.

Majka hrabrog Vinka Tanja Jukić kazala je da tokom trudnoće nije znala za srčane probleme bebe, već da je za njih saznala tek nakon poroda te je dodala da je to bio veliki šok i tuga za porodicu.

Ona je kazala da liječnici u BiH nisu mogli izvesti neophodne operacije i da su ih uputili u Tursku, Jukić je kazala da su čuli da su turske bolnice uspješne u liječenju takvih bolesti.

“Imali smo veliku brigu, ali smo osjetili olakšanje kada smo prvi put stigli u Tursku. Pao nam je kamen sa srca jer će nam dijete biti spašeno i na kraju je i bilo tako“, kazala je Jukić.

Komentirajući rad turskih ljekara i medicinskog osoblja, Jukić je kazala da su svi bili prisni i da taj odnos poput porodičnog donosi rasterećenje.

“Vinka smo uvijek gledali kao normalnu bebu. Zato ne govorimo da mu život bude ovakav ili onakav, Neka samo odrasta kao zdravo i normalno dijete“, kazala je Jukić.

Jukić je dalje kazala da svakom preporučuje liječenje u Turskoj, bez obzira o kojoj bolesti da je riječ te je dodala da porodice u BiH mogu posredstvom klinika i nadležnih mjesta tražiti organizirati liječenje svoje djece u Turskoj.

“Zadovoljni smo zdravstvenom uslugom u Turskoj, Naravno da je svakom bolje kod njegove kuće, ali od prvog dana su nas u Turskoj dobro primili i brinuli o nama. Zahvaljujemo se svima“, poručila je Jukić.