istanbul

Erdogan proglasio Aja Sofiju džamijom

Aja_Sofija_Istanbul

Grčko ministarstvo kulture opisalo je sudsku odluku kao „otvorenu provokaciju“ civiliziranom svijetu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je petak istanbulsku Aja Sofiju otvorenom za muslimanske molitve nakon što je vodeći administrativni sud zemlje presudio da je pretvaranje zgrade u muzej od osnivača savremene turske države bilo nezakonito.

Erdogan je dao tu izjavu samo sat vremena nakon objave sudske odluke da se promijeni status više od 1.500 godina starog spomenika, podjednako uvažavanog i među muslimanima i među hrišćanima, u džamiju.

Erdogan se obratio javnosti nakon što je danas Predsjednička odluka kojom se Aja Sofija otvara za molitvu i prelazi pod ingerencije Uprave za vjerske poslove Turske (Diyanet) objavljena u Službenom listu Republike Turske.

“Uz sve pripreme koje ćemo obaviti, planirano je da klanjanjem džuma-namaza 24. jula Aja Sofiju zvanično otvorimo za molitvu. Nakon što je uklonjen status muzeja, uklanjamo i plaćanje ulaska u Aja Sofiju”, poručio je Erdogan.

Sjedinjene Države i crkveni čelnici između ostalih su izrazili zabrinutost promjenom statusa UNESCO-vog spomenika Svjetske kulturne baštine, središnje tačke carstava i vizantijskih hrišćana i otomanskih muslimana, koji je sada najposjećeniji spomenik u Turskoj.

Grčko ministarstvo kulture opisalo je sudsku odluku kao „otvorenu provokaciju“ civiliziranom svijetu.

Erdogan, međutim, nastoji postaviti Islam u vrh turske politike tokom 17 godina na vlasti. On je dugo vremena predlagao obnovu statusa džamije golemoj građevini iz šestog stoljeća, koja je pretvorena u muzej u ranim danima savremene turske sekularne države pod vlašću Mustafe Kemala Ataturka.

– Odluka je donešena o predaji uprave nad objektom Direktoratu za vjerska pitanja i otvoren je za molitve – navodi se u dekretu koji je potpisao Erdogan.

– Zaključeno je da odluka vlade iz 1934. koja je ukinula korištenje objekta kao džamije nije bila u skladu sa zakonom – navodi u presudi Državno vijeće, vodeći turski administrativni sud, u komentaru odluke Ataturkove vlade, prenosi Reuters.