BiH

"nije se odazvao"

Šef VSTV-a BiH o kandidatima za glavnog tužioca: Šehović je sam sebe diskvalificirao

05/09/2022

Lagumdžija je dodao da, ako intervjui s kandidatima budu realizirani u predviđenom terminu, postoji mogućnost da se imenovanje glavnog tužioca Tužilaštva BiH uvrsti na dnevni red druge septembarske sjednice VSTV-a

Troje kandidata za glavnog tužioca Tužilaštva BiH, od sedam prijavljenih, pozvano je na razgovor koji bi se trebao obaviti 22. septembra.

Kako je potvrđeno iz VSTV-a, za funkciju glavnog tužioca naše zemlje kandidiraju trenutni vršilac dužnosti Milanko Kajganić, njegova zamjenica i tužiteljica Diana Kajmaković i državni tužilac Miroslav Janjić.

– Od ukupno sedam kandidata za poziciju glavnog tužioca, razgovori s troje kandidata zakazani su za 22. septembar. U slučaju kandidata Ozrenke Nešković, Ćazima Serhatlića i Seida Marušića, nakon što su finalno pregledane, prijave nisu bile uredne pa su odbačene. Kandidatura Nermina Šehovića je bila uredna, a budući da on dolazi izvan pravosuđa, bio je pozvan na test pravnog, općeg znanja. Uredno je primio poziv, ali nije se odazvao, čime je sam sebe diskvalificirao iz daljnje konkursne procedure – kazao je i Halil Lagumdžija, čelnik VSTV-a u izjavi za Dnevni avaz.

Halil Lagumdžija, šef VSTV-a BiH

Lagumdžija je dodao da, ako intervjui s kandidatima budu realizirani u predviđenom terminu, postoji mogućnost da se imenovanje glavnog tužioca Tužilaštva BiH uvrsti na dnevni red druge septembarske sjednice VSTV-a, koja je planirana za 28. i 29. septembar.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.