Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

lizz truss

Šefica britanske diplomatije: Vidimo rusko miješanje u BiH, to se mora zaustaviti

lizz truss fena

Ujedinjeno Kraljevstvo, naglasila je, najavljuje novi investicioni paket za Zapadni Balkan, a to je pitanje pouzdanih investicija u energiju i infrastrukturu

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Elizabeth Truss koja boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini neophodnim je nazvala potrebu da se u BiH predano radi još više na zaštiti mira i spriječi da se zemlja vrati sukobu, budući da postoje znaci miješanja Rusije u BiH što se mora zaustaviti.

Ona je nakon susreta s ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković naglasila da je historija podsjetnik na ono šta se dešava kada se ne suprotstavlja agresiji, stvari se pogoršavaju, a ne popravljaju se.

– Genocid u Srebrenici, opsada Sarajeva, to su samo dva zločina koja su nas užasnuli pa smo rekli kako se u Evropi to nikada više ne smije dogoditi, ali ono što danas vidimo u BiH je da postoje znaci miješanja Rusije koji su prijetnja da se vratimo ka mračnim danima i to se mora zaustaviti – navela je Truss.

Sada je u pitanju trenutak kada se u Sarajevu, kaže šefica britanske diplomatije, bira sloboda i demokratija, a ne negativni uticaji i korupcija.

Najavila je uvođenje novog investicijskog paketa za zapadni Balkan u vrijednosti od 100 miliona dolara što će biti uloženo u energiju i infrastrukturu i bit će alternativa investicijama koje dolaze s uvjetima i koje vode do negativnih uticaja.

Podvukla je da im je namjera kroz NATO raditi na jačanju sigurnosti i konsolidaciji uspjeha koji je vidljiv u BiH i cijeloj regiji, a uz situaciju ovdje, potrebno je pratiti i pitanje evropske sigurnosti u cjelini.

Podsjetila je da je Velika Britanija uvela sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku kao i drugima koji rade na destabilizaciji što je važno za budućnost kako bi se vidio napredak u ekonomiji i demokratiji.

– Velika Britanija jasno postupa protiv onih koji nastoje da potkopaju napredak i pozivamo sve partnere u slobodnom svijetu da djeluju i osiguraju da oni koji potkopavaju teško stečeni mir budu pozvani na odgovornost – naglasila je.

Kaže da je i ovdje vidljivo rusko miješanje, ali predsjednik Rusije Vladimir Putin čini zločine nad narodom Ukrajine koji također treba podršku slobodnog svijeta.

Situacija u BiH, ali i u Ukrajini pokazuje da je potrebno naučiti iz prošlosti, te da demokratija i sloboda moraju nadjačati autokratsku agresiju stoga je važno da Putin izgubi i Ukrajina pobijedi tako da Rusija nikada više ne zaprijeti evropskom miru.

Potom se ponovo osvrnula na situaciju u BiH i uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), i drugima.

– Mi smo Dodiku izrekli sankcije kao i drugima koji rade na destabilizaciji mira u BiH. Važno je za budućnost da vidimo napredak u ekonomiji, slobodi i demokratiji. Velika Britanija jasno postupa protiv onih koji nastoje da potkopaju napredak i pozivamo sve partnere da djeluju i osiguraju da oni koji potkopavaju mir budu pozvani na odgovornost, kazala je Truss.

Dotakavši se uvođenja sankcija u Rusiji, napomenula je da je potrebno vremena da se osjeti utjecaj sankcija.

– Ono što vidimo da se dešava u Rusiji jeste posustajanje njihove ekonomije, usluge koje su nekada bile dostupne, ali sada nisu, povlače se investicije. Uvijek smo jasno to govorili, sankcijama treba vremena. Neophodno je da istrajemo u presijecanju dostave plina i nafte iz Rusije za Evropu jer se onda ne može finansirati Putinova vojna mašinerija, a to će onesposobiti i rusku privredu, pojasnila je Truss.

Na pitanje o problemima u vezi sa izbornim procesom u BiH, Truss je poručila da se izbori moraju održati i da Velika Britanija ima jasan stav oko toga.

– Podržavamo u potpunosti izborni proces. Izbori se moraju održati i nećemo da se mijenjaju ta pravila. Što se tiče istrajnosti, Velika Britanija ulaže nova sredstva u BiH. To su čiste investicije, također podržavamo NATO koji daje podršku Oružanim snagama BiH. Zanima me da svi saveznici rade isto, da osiguraju da snage koje podržavaju demokratiju u BiH nadjačaju sve drugo, rekla je šefica britanske diplomatije.