BiH

Kathleen Kavalec

Šefica Misije OSCE-a u BiH posjetila BPK Goražde

19/12/2019

Ambasadorica Kavalec naglasila je da Misija OSCE-a u BiH ima izvrsnu saradnju s premijerkom i Vladom BPK Goražde

Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasadorica Kathleen Kavalec danas je posjetila Bosanskopodrinjski kanton (BPK) Goražde.

Ovom prilikom ona se susrela s premijerkom BPK Aidom Obućom, predsjedavajućom Skupštine BPK Editom Velić i ministricama unutrašnjih poslova te pravosuđa, uprave i radnih odnosa Nizamom Rišljanin i Natašom Danojlić. Razgovarano je o zaštiti ljudskih prava, obrazovanju i drugim temama, a poseban akcenat stavljen je na borbu protiv korupcije.

Ambasadorica Kavalec naglasila je da Misija OSCE-a u BiH ima izvrsnu saradnju s premijerkom i Vladom BPK Goražde.

– Jako nam je drago što vidimo da se ovdje puno radi na borbi protiv korupcije, što će vratiti povjerenje građana u rad Vlade BPK Goražde. Mi ćemo nastaviti pružati podršku Vladi BPK i njenom antikorupcijskom timu u njihovoj borbi protiv korupcije. Razgovarali smo i o drugim temama kao što je zaštita ljudskih prava onih najugroženijih o obrazovanju i vrlo sam zadovoljna odgovorom premijerke i željom Vlade da izgrade transparentan sistem koji će raditi za dobrobit svih građana. Kao što sam i sama žena jako mi je drago vidjeti da sam naišla na tako jedan snažan tim žena. Mislim da je ovo model i dobar primjer za ostatak države. Možda ima malo Finske u BiH i zaista sam imala jednu izvrsnu posjetu danas – kazala je ambasadorica Kavalec.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća naglasila je da je su za kratko vrijeme u ovom kantonu napravljeni konkretni koraci u borbi protiv korupcije.

– Nepunih sedam mjeseci smo na vlasti i već su poduzeti određeni konkretni koraci kada je u pitanju konkretnija i kvalitetnija borba protiv korupcije na području BPK Goražde kao i definisanje određenih problema gdje je potrebno sistematski rješiti određene stvari. Ovdje prije svega mislim na protokol koji se prije svega prerađuje i dorađuje kada je u pitanju bilo kakav oblik diskriminacije, posebno diskriminacije kada su u pitanju djeca na području BPK Goražde. Ono što želim istaći jeste da Misija OSCE-a prati rad BPK Goražde i daje nam punu podršku, koja se prije svega ogleda u podršci Vladi BPK Goražde kada je u pitanju realizacija uspostave registra uposlenih u javnom sektoru kao i registra javnih nabavki. A druga stvar jeste podrška u realizaciji protokola – kazala je premijerka BPK Goražde.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.