Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

posjeta šefice misije OSCE-a

Šefica misije OSCE-a u Srebrenici: Smiriti tenzije

srebrenica kavalec2

Ambasadorica je prokometarisala i posljednji slučaj koji se desio u školi u Srebrenici

Šefica misije OSCE-a u BiH, ambasadorica Kathleen Kavalec boravila je danas u Srebrenici gdje se s načelnikom Opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem, zamjenikom načelnika Hamdijom Fejzićem, predsjednikom Skupštine opštine Nedibom Smajićem i potpredsjednikom Skupštine Dragićem Glišićem, javlja Anadolu Agency (AA).

Tema razgovora, između ostalog, su bila posljednja dešavanja u Prvoj osnovnoj školi.

“Drago nam je da imamo pozitivnu i dugogodišnju saradnju s vlastima u Srebrenici. Današnji sastanak je bio prilika da razgovaramo o pitanjima koja su aktuelna u ovoj zajednici i problemima s kojima se zajednica susreće. Lokalni lideri i političari imaju jako važnu ulogu u vođstvu svoje zajednice. Oni treba da budu primjer i doprinose poboljšanju odnosa u zajednic”, rekla je Kavalec.

Ona je dodala da su razgovarali o interesovanju OSCE-a na koji način poboljšati odgovor na incidente koji se dešavaju i koji su uzrokovani netolerancijom i predrasudama.

“Složili smo se svi zajedno da tenzije moraju da se smire. Nije vrijeme da se politizira ova situacija, da svi zajedno moramo da razumijemo šta se desilo. Složili smo se da želimo da vidimo upravu škole, da najodgovornije pristupamo ovom problemu. Razgovarali smo i o ekonomskom razvoju, investicijama, radnim mjestima. Posebno o ulaganju u školu i pomoći učenicima”, rekla je Kavalec.

Ambasadorica je prokometarisala i posljednji slučaj koji se desio u školi u Srebrenici.

“Informisana sam o incidentu. O ovoj temi smo pričali na sastanku. Naša najveća zabrinutost uvijek su učenici i mislim da je važno da oni budu ti koji razumiju koja je pažnja usmjerena kada su njihove aktivnosti u pitanju. Između ostalog, kao lideri i kao roditelji, moramo da razumijemo koji uticaj njihove aktivnosti mogu da imaju na okruženje. Nije ovo incident koji se ne dešava i u drugim zajednicama, ali uloga naša kao lidera, kao roditelja, jeste da djeca razumiju u kakvom okruženju žive i odrastaju. Posebno se to odnosi na aktivnosti na društvenim medijima”, rekla je Kavalec.

Načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić kaže da će se o nastalim problemima govoriti sutra na Tematskoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica.

“Ovdje se radi o maloljetnoj djeci koja ne podliježu krivičnoj odgovornosti. Zabrinjavajuće je da se mnogo prijetnji uputilo toj djeci, roditeljima, pa čak i meni jer sam stao u zaštitu te djece. Ako me pitate o tome šta se desilo u školi? U školi se nije desilo ništa. Slike koje su nastale u školi objavljene su van škole i na društvenim mrežema”, kazao je Grujičić.

On je rekao da su ranije trebali sjesti za sto i na drugačiji način rješavati probleme.

“Ovo je sve namještena situacija, jer djeca nisu ugrožena. Pitajte nastavnike i učitelje da li je bilo ekscesa i sada su na jednom bošnjačka djeca ugrožena od srpske djece”, rekao je Grujičić.

Nedib Smajić, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica, je izjavio da su svi problemi nastali kada su objavljene fotografije na kojima se veličaju četnici.

“Incident je nastao kada se pojavila fotografija. Nisu Bošnjaci nametnuli bilo šta. Svi su dobro upoznati s tim, na fotografiji su bili natpisi ‘braća četnici’. Nakon toga su se pojavile prepiske poruka od lokalnog sveštenika koji je podržao djecu i ohrabrio u borbi protiv neprijatelja. Odatle je sve krenulo. Sigurno da ne bi bilo reakcija da toga nije bilo. Osuđujem svaku prijetnju, pogotovo djeci. Treba spustiti tenzije i rješavati probleme”, rekao je Smajić.

On je podsjetio na slične probleme prije godinu dana.

“Roditelji su podnosili zahtjeve na koji nikad nisu dobili odgovor. Školski odbor i vijeće roditelje ne funkcionišu. Jedna važna stvar u školi je 75 posto bošnjačke djece. Treba smiriti strasti. Moramo naći rješenja za probleme koje imamo”, rekao je Smajić.