Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ilidža

Segregacija romske djece: Kontejner kao “mobilna učionica”

4240632a06df22b3056458d933948f1f

Na pitanje o tome zašto se romska djeca odvajaju od ostalih, postavljeno ispod njegove objave na Facebooku, načelnik Muzur odgovorio je da se radi o „pripremi za školu“

Učionica za naše mališane, pripremamo se za školu! – napisao je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur nakon predaje ključeva „mobilne učionice“ postavljene u Rakovici, u alternativnom smještaju u kojem žive Romi izmješteni sa Ilidže. Objavio je i fotografiju djece čija lica nisu bila zamagljena, piše Žurnal.

– Postavljanje mobilne učionice izuzetno je važan korak u našem nastojanju da romska djeca dobiju priliku da se na adekvatan način školuju i stiču nova znanja – poručio je načelnik.

Postavljanje kontejnera, jer „mobilna učionica“ nije ništa drugo nego to, poraz je sistema koji nije znao adekvatno da odgovori na problem koji postoji sa školovanjem romske djece u BiH, koji jeste višeslojan. Umjesto uklapanja u obrazovni sistem, ova djeca sada su izdvojena i diskriminisana. Baš kao kada su u Brčkom u Domu zdravlja za Rome odredili posebnu ladicu sa kartonima, pa su njihove dokumente držali u odjeljku sa natpisom „Romi“.

Osim segregacije, dosta je problema sa navodnom pripremom za školu romske djece iz Rakovice. Prvi i osnovni – sa njima uopšte neće raditi prosvjetni radnici! Oni neće imati učiteljicu ni neko drugo osoblje koje inače radi u školama, već će radionice održavati uposlenici Centra za socijalni rad.

Također, dob djece nije ograničena. Na pitanje o tome zašto se romska djeca odvajaju od ostalih, postavljeno ispod njegove objave na Facebooku, načelnik Muzur odgovorio je da se radi o „pripremi za školu“.

U Centru za socijalni rad za Žurnal kažu da će moći prisustvovati sva djeca, bez obzira na dob, pa i ona od 15 ili 16 godina. Sasvim je nejasno kako se mogu „pripremati za školu“ u istoj „učionici“ predškolci i tinejdžeri. I ko će ih i kako pripremati ako nema nikakvo isustvo rada u obrazovnom sistemu?

Gazmend Januzi iz Centra za Žurnal kaže da je četvero djece do sada iz naselja krenulo u školu, a da je „formiranje kontejnera“ bila ideja Centra za socijalni rad:
– U učionice ćemo uglavnom prevenirati neke stvari, raditi sa djecom sklonom prosjačenju, opismenjavanje, razgovore… Oni se nisu mogli upisati u škole jer su roditelji bili nezainteresirani, smatrali su da je škola bila nepotrebna.

Ovo naselje oformljeno je krajem 2021., kada je zajednica koja je živjela na Ilidži prebačena u Rakovicu. Pisali smo tada da nisu imali struju, a vodu tek izvan kontejnera.

Više od godinu dana živjeli su bez struje, koja je uvedena tek prije dva mjeseca:

– Uz mobilnu učionicu, novi električni priključci tek su jedan korak u pravcu u kojem želimo ići u budućnosti – poručio je Nermin Muzur.

Kako izgleda ta budućnost?