čović najavio

Čović najavio sastanak HDZ-a i Trojke: “Dogovorit ćemo svaki resor, a ima ih jako puno”

Čović: Ne vidim razloga da visoki predstavnik treba donositi nove odluke oko izbornog zakona
MOSTAR, 20. februara (FENA) - Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru kako ne vidi nikakvog razloga da visoki predstavnik treba donositi neke nove odluke oko izbornog zakona. (Foto FENA/ES)

Govoreći o vremenskim rokovima, prvi čovjek HNS-a dodao je kako očekuje da će posao oko imenovanja nove izvršen vlasti u Federaciji BiH biti okončan do kraja aprila

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović najavio je kako će se u petak, 24. marta, u Mostaru susresti izaslanstva stranaka okupljenih oko HNS-a BiH i oko stranaka „Trojke”.

Taj sastanak, kazao je Čović nakon današnje sjednice Predsjedništva HNS-a BiH, rezultirat će sporazumom koji će otkloniti bilo kakav nesporazum između te dvije političke grupacije.

– U taj sporazum ugradit ćemo precizno svaki resor u Vladi FBiH, svaku instituciju, a ima ih jako mnogo unutar Federacije, da znamo točno kakvu ko ima obvezu od dva bloka prema toj instituciji. To bi naslonili na onaj sporazum koji imamo na nivou države – izjavio je Čović.

Govoreći o vremenskim rokovima, prvi čovjek HNS-a dodao je kako očekuje da će posao oko imenovanja nove izvršen vlasti u Federaciji BiH biti okončan do kraja aprila.

Predsjedništvo HNS-a na današnjoj je sjednici ponovno za predsjednika Glavnog vijeća te organizacije izabralo Božu Ljubića, a za tajnika HNS-a Josipa Merdžu.

Što se tiče SDA, Čović je kazao kako je on osobno izgubio povjerenje u tu stranku.

– Moguće da će doći vrijeme kada će se to promijeniti. Da ne nagađamo o tom vremenu, što se mene tiče, SDA niko ne izbjegava, ali mi pokušavamo da ova parlamentarna većina, koja će imati broj ruku koji je dobila predsjednica Federacije, da će pratiti Vladu Federacije. Trebat će tu možda još nekog nadmudrivanja, ali ja sam uvjeren da će petog, odnosno šestog aprila taj posao biti završen – poručio je Čović.

Na novinarsko pitanje da prokomentirao najnovije Dodikove izjave o otcjepljenju Republike Srpske, Čović je odgovorio kako je njegov posao „stvarati ambijent u kojem će se u miru donositi odluke” te da „izjavu na jednoj strani uvijek slijedi izjava na drugoj”.

– Ne trebamo upadati u te priče. Mi koji nosimo izvršnu i zakonodavnu vlast bavimo se budućnošću kako bi riješili pitanje Izbornog zakona, svih reformskih zakona kada je u pitanju BiH. U Federaciji imamo bezbroj stvari koje moramo odmah riješiti: poljoprivredu, energetiku, socijalna i ekonomska pitanja, fiskalne probleme koje nismo znali riješiti zadnje dvije-tri godine, pogotovo u godinama iskušenja kada je rasla inflacija – kazao je Čović.

Što se tiče kandidature Marina Vukoje za suca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine te optužbi SDA i DF-a da je Vukoja blizak HDZ-u BiH, Čović je ustvrdio kako je Vukoja nominiran jer ima sve kompetencije za predviđeno radno mjesto te da je čovjek koji je biran kao državni službenih od svih političkih stranaka.

Dodao je kako Ustavni sud BiH „nije do kraja pravosudna institucija”.

– Pogledajte ko je do sada činio i ko još čini Ustavni sud ispred jednog, drugog ili trećeg naroda pa ćete vidjeti da to nije do kraja pravosudna institucija. Ključna nadležnost Ustavnog suda je da pokuša zaštititi Ustav BiH i usklađenost svih naših aktivnosti s Ustavom BiH. Puna potpora Marinu Vukoji, a on nije član stranke niti može biti kao državni službenik član stranke niti se igdje prikazivao kao član stranke. A, recimo, pogledajte ko danas čini bošnjačkog predstavnika u Ustavnom sudu BiH. To su potpredsjednici SDA – istaknuo je Čović.