Šehiću, Đedoviću, Iličić i Ostojić uručene nagrade Društva pisaca BiH

drustvo_pisaca

Društvo pisaca u BiH danas je godišnje nagrade za najbolje knjige namijenjene odraslima i djeci za 2014. i 2015. godinu uručilo Faruku Šehiću, Mehmedu Đedoviću, Jagodi Iličić i Ljubici Ostojić.

Stručni žiri u sastavu Goran Samardžić, Perina Meić i Dijana Hadžizukić odlučio je da je knjiga poezije „Moje rijeke“ Faruka Šehića najboljo djelo za odrasle u 2014. godini.

– Ova knjiga bavi se suočavanjem s prošlošću i ujedno kuturnom sjećanja. Ima tri ciklusa nazvana po rijekama Loara (Francuska), Špre (Njemačka) i Drina (BiH) – izjavio je Feni Faruk Šehić.

Nakon nagrade “Skender Kulenović” za roman “Legionar” Mehmed Đedović dobio je i godišnju nagradu Društva pisaca BiH, koja će, kako smatra, privući još više pažnje na knjigu.

– Reakcije dosadašnjih čitalaca su takve da sam zaista zadovoljan. Usuđujem se pomisliti da ovu knjigu neće prekriti vrijeme i prašina, odnosno da će se čitati i za 10 – 15 godina istim intenzitetom – kazao je za Fenu Đedović, koji je u romanu iz “druge perspektive ispričao priču malih ljudi iz vremena prije Prvog svjetskog rata”.

Izrazio je zadovoljstvo što je „Legionar“ proglašen najboljom knjigom za odrasle u prošloj godini na osnovu jednoglasne odluke žirija, kojeg su činili Nenad Tanović, Žarko Milenić i Darko Cvijetić.

Ocjenjivački sud Adnadin Jašarević , Sonja Jurić i Anto Zirdum najboljom knjigom za djecu u 2014. godini proglasili su „Školske bajke” Jagode Iličić, kojoj ovo priznanje veoma znači jer je, kako kaže, najbolje kad vas struka nagradi.

Prilikom pisanja „Školske bajke“ obradila je teme bliske djeci poput školskih odmora ili simpatija. To je, ističe, najbolji način da se djeca uvedu u svijet književnosti, jer ih od ranih dana treba navikavati na knjigu da bi postali ozbiljni čitači.

U prošloj godini najbolju knjigu za djecu napisale su Ljubica Ostojić i Ariel Džino koja nosi naziv “Najdalja zvijezda do koje se voli”.

– Veoma mi je značajna nagrada Društva pisaca BiH budući da je iz vlastite branše, koja je veoma stroga prema svojim pripadnicima. Veseli me činjenica da sam nagrađena za roman “Najdalja zvijezda do koje se voli”, koji sam pisala sa unukom Arielom Džinom – istakla je Feni spisateljica Ostojić.

U istoj kategoriji nagradu je dobio i Žarko Milenić za “Antador, Leonov učitelj”, koji je bio spriječen da prisustvuje uručenju godišnjih nagrada Drušva pisaca BiH u Sarajevu.