Predsjednik Romskog informativnog centra

Sejdić: Prošlo 12 godina od presude, diskriminacija nije eliminirana

dervo sejdic (1)

Siguran sam da će moja Bosna i Hercegovina biti država njenih ravnopravnih građana kad tad

Na današnji dan prije 12 godina Visoko sudsko vijeće Suda za ljudska prava donijelo je presudu u predmetu ‘Sejdic and Finci v. Bosnia and Herzegovina’ – saopćio je danas predsjednik Romskog informativnog centra Kali Sara i jedan od apelanata Dervo Sejdić.

Navodi da je na čitanju presude bio sam i jedini prisutan, „jer su kolega Finci i naši advokati bili zauzeti svojim obavezama“.

– Bio sam i ostao ponosan na to što sam uspio da pred ovim sudom sjedim i slušam presudu kojom je dokazano da su Ustav i Izborni zakon Bosne i Hercegovine diskriminatorni.

Danas sam veoma ponosan i u isto vrijeme tužan, jer ova diskriminacija nije eliminirana, kad će biti nisam siguran, ali siguran sam da će moja Bosna i Hercegovina biti država njenih ravnopravnih građana kad tad – navodi Sejdić u saopćenju za javnost.

Dodaje, kako se iskreno nada, da će „moja Bosna i Hercegovina iznjedriti neke nove i napredne ljude koji će biti okrenuti suživotu i zajedništvu, socijalnoj i političkoj ravnopravnosti građana bez obzira na njihovu nacionalnu, etničku, vjersku ili političku pripadnost, boju kože i dio BiH u kojem žive“.

– Doći će vrijeme kad će se čovjek vrednovati po znanju i sposobnostima, a ne po političkim ili stranačkim podobnostima – navodi Dervo Sejdić.